Gå till innehållet

Djur tar över städer när människor håller sig inne

Rödrävar är snabba med att utforska städer där människor håller sig inomhus. Foto: Jeffrey BeallFlickr: Raposa, CC BY-SA 2.0, Link

Med över en miljard människor världen beordrade att hålla sig inomhus är många städer nästan folktomma. Det tog inte lång tid innan allt från getter och änder till pumor, rävar och prärievargar började utforska dessa nya, folktomma områden.

I Sverige är det fortfarande tillåtet att vistas i naturen. Men det bör ske i mindre grupper, det rekommenderas att social distans hålls och att inte riskgrupper deltar i aktiviteter som lockar många människor. I många andra länder råder dock order om inlåsning. Över en miljard människor sitter hemma på order av sina regeringar, enligt NY Times. Människor har knappt varit ute, förutom korta turer till affären, på flera veckor. Det har fått omedelbar effekt på naturen i och runt städerna.

Jérôme Sueur, ljudspecialist vid Naturhistoriska museet i Paris, berättar för nyhetsbyrån AFP att fler fåglar nu sjunger i städerna eftersom de har mindre konkurrens från människans buller och oljud.

Färre bilar i rörelse innebär också att allt fler grodor överlever när de rör sig över vägar och inställd jakt i flera länder kommer också leda till fler djur.

Getter och kattdjur på gatorna
En flock getter har väckt stor uppmärksamhet världen över när den tog sig in i en nedstängd stad i Wales. I San Francisco ses allt fler prärievargar vandra in allt längre in i staden. I Santiago i Chile sågs en puma på de folktomma gatorna i förra veckan. Den kunde sövas och transporteras tillbaka ut i naturen. I Indien sågs en individ av malabarsibetkatt i den nedstängda staden Kozhikode. I Barcelona har det setts vildsvin och i centrala Paris promenerar änder runt. Flera stränder runt om i världen lockar nu också betydligt fler havsfåglar när människor håller sig borta.

Det är inte bara städerna som påverkas. I Sverige har antalet besökare i naturen ökat kraftigt när allt fler håller social distans till varandra. I många andra länder har besök i naturen minskat kraftigt efter myndigheternas regler eller rekommendationer. Jake Fiennes, chef för bevarandeinsatser vid Englands största naturreservatet Holkham berättar för The Guardian att markhäckande fåglar verkar få ett bra år.
– Vi brukar ha över en miljon besökare om året och nu plötsligt, mitt i den intensiva häckningssäsongen, kommer de inte vara här. Det är som att naturen säger “Ahh, vi har allt för oss själva nu”.

Inte bara positivt
Samtidigt som naturen får en chans att återhämta sig i delar av världen rapporteras också om andra konsekvenser. Bekämpningen av invasiva arter och övervakning av hotade arter stoppas eller försvåras på flera håll och det finns en oro för att tjuvjägare eller äggtjuvar kan komma att utnyttja tillfället när färre människor rör sig i naturen.

Didier Reault, chef på Calanques nationalpark i närheten av Marseille i Frankrike berättar att djur återtar förlorade livsmiljöer förvånansvärt snabbt.
– Det viktigaste fenomenet är kanske att vår relation med naturen förändras när vi är inlåsta i våra hem och inser hur mycket vi saknar naturen.

Källor: NY Times, The Guardian, Express och RFI

Mer att läsa