Gå till innehållet

Djur som utsätts för bly kan bli mer aggressiva

Bly

Nordhärmtrast. Foto: Captain-tucker – Own work, CC BY-SA 3.0, Link

En ny studie har kommit fram till att amerikanska nordhärmtrastar som utsatts för icke-dödliga nivåer av bly blir tydligt aggressivare. Upptäckten visar att det kan vara vanligt även hos andra stadsnära djur.

Studien publicerades i Science of the Total Environment och utfördes i områden i New Orleans som antingen hade höga eller låga nivåer av bly i marken. Därefter placerades en uppstoppad härmtrast tio meter från ett bo som ett par nordhärmtrastar höll på att bygga. Forskarna spelade även upp fågelns sång.

LÄS ÄVEN: • Fem gånger så höga blynivåer i fåglar 17 år efter blygruva lades ner

I områden med låga blynivåer svarade härmtrastarna något återhållsamt genom att sjunga högre och flyga nära “inkräktaren”. Men där blynivåerna var höga attackerades den uppstoppade fågeln så att fjädrarna flög.

Forskarna menar att det finns höga blynivåer i marken på många håll runt om i världen och även om det inte dödar djur så kan det vara vanligt att det påverkar deras beteende.

LÄS ÄVEN: • 20 forskare: Bly i jaktammunition ett hälso- och miljöproblem

– Förhöjd aggression hos härmtrastar kan bara vara toppen på isberget, säger Jordan Karubian, docent vid Tulane Universitys avdelning för ekologi och evolutionär biologi, till Science Daily.

Nu vill forskarna att det utförs mer studier för att utvärdera vilka effekter bly kan ha på både vilda djur och tamdjur. Även för oss människor har bly i marken visat sig orsaka ökad aggression, enligt Science Daily. Det är vanligare med våldsbrott och sämre resultat på standardiserade prov i områden med höga blynivåer.

Källor: Science Daily och “Sub-lethal exposure to lead is associated with heightened aggression in an urban songbird

Mer att läsa