Gå till innehållet

Djur som förändras

Strömstare i Grängshammar. Foto: Marie Gillander

Strömstare i Grängshammar. Foto: Marie Gillander

Världens djur och fåglar förändras för att bättre anpassa sig till sina levnadsförhållanden och i flera fall innebär det att de krymper eller blir större. Det gäller till exempel det kanadensiska lodjuret, en något mindre släkting till vårt lodjur, som de senaste 50 åren fått mindre huvuden. Det visar en studie som jämfört 500 huvuden av arten. Några möjliga förklaringar som nämns i studien är färre harar (brist på mat) och varmare klimat som gör att även mindre individer överlever.

Det motsatta har inträffat med den amerikanska mården. Den har ökat i storlek under 2000-talet och återigen är det ett varmare klimat som antas ligga bakom förändringen. Med mildare vintrar får mården lättare tag på mat.

I en annan studie, färdigställd i Spanien 2007, har storleken på strömstarar jämförts. Denna charmiga fågel lever i snabbrinnande vattendrag där den fångar ryggradslösa djur genom att dyka ner och simma under ytan. Forskarna kom i undersökningen fram till att strömstaren fått längre vingar och kortare ben under de senaste 20 åren. Det antas bero på att minskande antal snabbrinnande vattendrag under den här perioden som gjort att strömstaren spenderar mer tid ovan än under ytan. Vingarna behövs därför för att flyga istället för att simma.

Liknande förändringar har även hittats hos fjärilar, fiskar och reptiler.

Källa: New Scientist

Mer att läsa