Gå till innehållet

Din julgran kan gynna biologisk mångfald under ytan

Här sänks granarna ned i Mälaren för att bilda lekområden för fiskar. Foto: WWF

Alla som bor i Stockholm och Göteborg kan lämna sin julgran till ett projekt som gynnar det hårt exploaterade livet under ytan. Genom att sänka ner granarna i vattnet får fiskarna förbättrade livsmiljöer. Projektet arrangeras av Sportfiskarna, i Stockholm tillsammans med Världsnaturfonden WWF, Skansen, Strömma och Stockholms Stad.

Bakgrunden till julgransprojektet är allvarlig. Studier har visat att 40 procent av fiskens uppväxtplatser är borta på kusten och att ytterligare 0,5 procent av de orörda områdena exploateras varje år. Vid tätorter är problemet ännu större. I Stockholmsområdet kan samtliga orörda uppväxtområden för fiskarna vara borta om 50 år. För att vända utvecklingen och gynna fiskarna under hela sin livscykel kan det skapas rev i form av stenar, trädstammar eller buntar av julgranar.

– Stockholms och Göteborgs vatten är kraftigt påverkade av exploatering. Viktiga områden för många fiskarter har försvunnit till följd av muddringar, kajer och båthamnar. En gammal svensk tradition kan förbättra situationen. Genom att sänka ned buntar av julgranar på botten kan nya lekplatser och uppväxtmiljöer skapas, skriver Sportfiskarna på sin webbplats.

OBS! Det är inte tillåtet att kasta din julgran i havet var som helst. Det krävs vattenägarens tillstånd och riskerar att störa båttrafik om det görs på fel sätt och på fel plats.

Här kan du lämna din julgran för att hjälpa fiskar:

Stockholm:
Norr Mälarstrand nedanför Kungsholmstorg
Fredag 12 jan kl 08-12
Lördag 13 jan kl 12-15.
Projektet görs av WWF tillsammans med Stockholms stad, Sportfiskarna, Skansen och Strömma.

Göteborg:
Scoutstugan vid Sisjön på adressen Sisjövägen 601, 436 38 Askim
5-15 januari, följ anvisningarna på skyltar.

Källor: Sportfiskarna och WWF

Mer att läsa