Gå till innehållet

Det ser ut att bli ett bra bär-år i år

Slu
Blåbärsprognos 2013. Grafik: Ola Langvall, SLU

Blåbärsprognos 2013. Grafik: Ola Langvall, SLU

I förra veckan rapporterades att årets första hjortron redan är mogna, vilket kan vara rekord. Nu har nästa goda bärnyhet kommit – det ser ut att bli ett fint blåbärår.

Enligt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, blir 2013 ett bra år för blåbär och andra bär. Åtminstone i Svealand och Norrland. SLU:s prognos förutspår att bärtätheten i år ligger “mycket över genomsnittet för den föregående tioårsperioden” vilket innebär 35-40 procent fler mogna blåbär. I Götaland ser det dock ut att bli något färre än genomsnittet för perioden.

– Den sämre prognosen för Götaland kan åtminstone delvis förklaras med att blåbärsriset på många håll i den här landsänden har fått kraftiga vinterskador, så att blomningen inte blev så riklig, säger Ola Langvall, försöksledare vid enheten för skoglig fältforskning, SLU. På många håll i Götaland hade den mesta snön smält bort då kylan satte in under senvintern, vilket nog är den mest troliga förklaringen till de omfattande skadorna men även under andra delar av vintern kan vädret ha varit ogynnsamt för bärriset.

SLU garderar sig också med att bärtätheten kan variera kraftigt mellan olika områden och det finns goda möjligheter att hitta mycket bär även i Götaland.

Källa: SLU

Mer att läsa