Gå till innehållet

Den uppmärksammade tjuvjakten på lejonet Cecil

Lejonet Cecil i Zimbabwe har varit en stor turistattraktion i nationalparken Hwange i många år, men nu är han död. Cecil lockades ut ur nationalparken av en amerikansk man som först skadesköt lejonet med ett armborst och först 40 timmar senare dödade Cecil med ett gevär. Det här är den tragiska historien om en väldigt uppmärksammad tjuvjakt.

Det 13-åriga lejonet var välkänt i Zimbabwe och både en symbol och en huvudattraktion för nationalparken Hwange. Att Cecil dödats innebär inte bara att parken förlorat en turistmagnet och att ännu ett lejon dödats illegalt, det innebär också att Cecils sex ungar kommer att dödas av en ny hane som vill kunna para sig med Cecils tre honor så fort som möjligt. Det är brutalt, men lejonhannar vill sprida sina egna gener. Cecil var dessutom en del av ett forskningsprogram sedan 1999 och hade en gps-sändare som försåg forskarna med information. Tjuvjägarna försökte slå sönder sändaren, men misslyckades.

Zimbabwe Conservation Task Force har redan arresterat två män som hjälpte den amerikanska jägaren att döda Cecil. De lurade ut lejonet från nationalparken med hjälp av kött och besköt först Cecil med armborst. Han dog inte och det dröjde 40 timmar(!) innan de lyckades spåra honom och döda honom med gevär den här gången. Sedan flåddes Cecil för att amerikanen skulle få med sig en trofé. För den här jakten betalade han över 400 000 kronor.

Jägaren, som åker på jaktresor över hela världen och tidigare bland annat skjutit andra lejon, en leopard och en noshörning, har erkänt att han sköt Cecil och menar att han hade rätt dokument för att få jaga lejon och att han inte förstod vilket lejon han skjutit förrän i slutet av jakten.

– Så vitt jag visste var allt med min jakt legalt och korrekt utfört. Jag ångrar djupt att den aktivitet jag älskar och ägnar mig åt ansvarsfullt resulterade i att detta lejon dog. Jag har inte kontaktats av några myndigheter i Zimbabwe eller USA, men kommer att bistå dem med alla eventuella frågor de har, sa jägaren i ett pressmeddelande.

Emmanuel Fundira, chef för jaktorganisationen Safari Operators Association of Zimbabwe, berättar att reglerna är tydliga i Zimbabwe – lejon med sändare är skyddade och att bryta mot de reglerna förtjänar att “straffas hårdast möjligt”. De två männnen från Zimbabwe som gripits för medhjälp i jakten, en jägare och en landägare, kommer åtalas och riskerar upp till 15 år i fängelse. Polisen i Zimbabwe söker nu efter den amerikanska jägaren för att arrestera honom också.

Efter att hans namn offentliggjorts i media har mannen utsatts för en lång rad hot och förföljelse på nätet. Hans namn trendar på Twitter, hans tandläkarmottagning håller stängt, folk skriver “recensioner” av hans företag för att uttrycka sitt hat och Facebook-sidan är helt översållad av “kritik”. När detta skrivs har över 230 000 personer skrivit under en namninsamling för att “Cecil ska få rättvisa” och summan ökar snabbt.

US Fish and Wildlife (amerikanska Naturvårdsverket) föreslog i oktober 2014 att lejon skulle anses vara så hotade att import av troféer skulle förbjudas. Flera naturorganisationer uppmuntrar nu sina följare att skriva till US Fish and Wildlife för att försöka påverka dem att införa ett importförbud av lejon. Kanske kan det minska risken för ytterligare fall som Cecil. Inget annat lejon har kanske fått lika mycket uppmärksamhet för att dödas, men Cecil var trots allt inte ensam om att ha blivit utsatt för illegal jakt.

Källor: The Guardian, BBC och The Guardian

Mer att läsa