Gå till innehållet

Den tidigare prostituerade orangutangen Pony lever och mår bra

I förra veckan skrev vi om orangutangen Pony som räddades från ett liv som fängslad prostituerad på en bordell (läs mer här). Nyligen fick vi ett mejl från Karolina Grundin på organisationen Save the Orangutan. Hon berättade att Pony lever och mår bra på deras räddningscenter.

Pony på räddningscentret. Foto: Save the Orangutan http://savetheorangutan.se/

Pony på räddningscentret. Foto: Save the Orangutan

När vi skrev om det hemska som hänt Pony väckte det mångas avsky och vi fick även en del frågor om hur det är med henne idag. Nu vet vi att Pony idag är 20-21 år gammal och att hon bott på räddningscentret Nyaru Menteng på Borneo sedan 2003.

– Hon kommer antagligen aldrig att kunna bli frisläppt och kunna leva som en vild orangutang igen. Antagligen har hennes hemska förflutna satt för djupa spår för att hon ska kunna klara sig helt själv i det vilda. Men hon mår efter omständigheterna ok, och när möjlighet finns får hon vistas i något som liknar frihet på den skyddade ön Bangamat som räddningscentret har kontroll över, berättar Karolina Grundin på Save the Orangutang.

Även om det är svårt att hitta fler tydliga exempel som Pony är prostituerade orangutanger inte en engångsföreteelse. Den spanska veterinären Karmele Llano, som jobbat på Borneo Orangutan Survival, menar i en intervju med spanska tidningen La Gaceta att fenomenet återfinns i flera asiatiska länder, särskilt bland arbetare i skogs- och palmoljeindustrin. Det bekräftas även av den spanska djurrättsorganisationen Fundación Altarriba, som menar att det även förekommer i thailändska bordeller.

Läs mer om Save the Orangutans verksamhet på Savetheorangutan.se

Mer att läsa