Gå till innehållet

Den stora havsstädningen har börjat, men fungerar den?

De första försöken med The Ocean Cleanups “System 001” lanserades i september. Foto: The Ocean Cleanup / Benjamin Von Wong 

Målet med det uppmärksammade projektet ”The Ocean Cleanup” är att det ska städa upp öar av plast i Stilla havet. Nu har den första prototypen lanserats, men kommer den fungera som det är tänkt?

The Ocean Cleanup uppfanns av den nu 24-årige holländaren och projektledaren Boyan Slat när han var 21 år gammal. Projektet har fått stor uppmärksamhet världen över och har i media ibland nämnts som räddningen på världens nedskräpning av haven, men lösningen är framför allt inriktat på den enorma plast-ö, tre gånger så stor som Frankrike, som flyter runt i Stilla Havet.

LÄS ÄVEN: • Den enorma plastön i Stilla Havet består till stor del av fiskeutrustning

Nu har den första prototypen lanserats. The Ocean Cleanup System 001 består av en 600 meter lång flytande barriär, som liknar ett rör, med en tre meter lång “kjol” som hänger ned i vattnet. Den ska transporteras 400 kilometer ut från kusten vid San Francisco för en två veckor lång testperiod, som sedan utökas till sex månader 1800 km längre ut om den fungerar som det är tänkt. Det vill säga att den långa barriären formas till ett U och sedan flyter runt i haven och samlar in skräp medan fiskar kan simma under kjolen. Plasten ska sedan hämtas in från barriären med hjälp av båtar.

LÄS ÄVEN: • Jätteanläggning ska rengöra havet från plast

Målet är att System 001 ska fånga upp 50 ton skräp om året och att det sedan ska släppas ut 60 större, 1,5 km långa system, som sammanlagt ska plocka upp 14 000 ton skräp om året.

Medias intresse för The Ocean Claenup är stort. Foto: The Ocean Cleanup / Pierre Augier

Men att inte fiskar och marina däggdjur fastnar i skräpet är en av utmaningarna för farkosten enligt The Ocean Cleanup själva. Därför kommer de manuellt kolla skräpet under det första halvåret så att de inte skapar ett nytt miljöproblem medan de försöker lösa ett annat.

LÄS ÄVEN: • Ekosystem växer fram på havens plastöar

CNN har pratat med Miriam Goldstein, havschef vid Center for American Progress, som studerat The Ocean Cleanup och är skeptisk. Hon menar att det finns risk att ett så stort föremål i havet kommer skapa ett eget ekosystem och locka till sig fiskar, havstulpaner och långhalsar. Hon tror också att det finns risk att farkosten kommer samla upp plankton och om det sker längs en 1,5 km bred gata i havet så kan det ha en stor påverkan på ekosystemet i området. Sist är hon skeptisk till att fokusera för mycket på en dyr lösning att ta upp plasten mitt ute i haven istället för billigare lösningar som kan stoppa skräpet från att hamna där ute. Lösningar som “Mr. Trash Wheel“.

LÄS ÄVEN: • Mikroplaster allt större problem för valar, hajar och rockor

Nu har dock The Ocean Cleanup fått in pengar för att försöka städa upp delar av havet och de har också fått media att skriva om den stora skräpsamlingen i haven. Även om det inte är en lösning på hela problemet så är det åtminstone en av många viktiga insatser som kan behövas för att lösa världens stora problem med nedskräpning av haven.

Källor: Live Science och CNN

Mer att läsa