Gå till innehållet

Den problematiska situationen för Alaskas vargar

Varg i Alaska. Foto: Mariomassone via Wikimedia

Varg i Alaska. Foto: Mariomassone via Wikimedia

Biologen John Burch forskade kring en vargfamilj på elva individer i Alaska i många år. Han följde deras rörelser med radiosändare och studerade deras förflyttningar. Förra vintern sköts alla vargar ihjäl från en helikopter. Lagligt. Av statligt anställda. 

Ren. Foto: Dean Biggins (U.S. Fish and Wildlife Service) via Wikimedia

Ren i Alaska. Foto: Dean Biggins (U.S. Fish and Wildlife Service) via Wikimedia

– De raderade 30 års ekologisk forskning, säger Joan Frankevich på en nationell organisation för USA:s nationalparker. Medan staten spenderar nära 800 000 kronor årligen för att studera vargarna i området spenderar delstaten Alaska lika mycket på att skjuta ihjäl dem.

Händelsen är en tydlig följd av Alaskas nya rovdjurskontroll där vargar och björnar skjuts för att öka antalet älgar, renar och andra djur som är föda och jaktbyten för människor.

1994 infördes en ny statlig lag för att bibehålla höga populationer av villebråd. Dåtidens demokrater efterlevde lagen genom dyra, men oblodiga, metoder som att flytta vargflockar från känsliga områden eller sterilisera vissa individer. Under de tre senaste, republikanska guvernörer har dock rovdjurskontrollen trappats upp och relationerna mellan staten och naturorganisationer har försämrats avsevärt. Detta i en delstat som årligen tjänar ungefär 10 miljarder kronor på turism och där en åttondel av alla privata jobb kommer från turismsektorn och då framför allt naturturism.

2002 inrättades en ny jaktnämnd som omedelbart godkände jakt på vargar och björnar från luften och utvidgade jaktsäsongen till när vargarna har valpar. De har också tagit bort reservat där jakt var förbjudet, börjat tillåta åteljakt av björnar, ihjälgasning av vargar i dess lyor, jakt med snaror för både vargar och björnar, skjutning av björnhonor med ungar, samt att väcka björnar i deras iden med strålkastare för att sedan skjuta dem.

De nya metoderna ses allmänt som ett långfinger mot nationella National Park Services försök att få Alaska att sluta med det hårda jakttrycket som riskerar att rubba rovdjurs- och vilt-balansen i delstaten. Nu försöker organisationen få igenom förbud mot några av de jaktmetoder som används.

Brunbjörn i Alaska. Foto:  Brocken Inaglory via Wikimedia

Brunbjörn i Alaska. Foto: Brocken Inaglory via Wikimedia

Enligt författaren och naturskribenten Bill Sherwonit, som skrivit över tio böcker om Alaskas natur, har läget under den nuvarande guvenören Sean Parnell varit “värre än någonsin“. Parnell har nära kopplingar till olje- och gasindustrin och har förutom de hårda jaktlagarna även stämt staten både för att få bygga en väg genom ett viktigt fågelreservat och för att han vill tillåta oljeborrning i Arktis.

En möjlig ljusning är att Bill Walker ser ut att bli ny guvenör i Alaska. Walker är med svenska mått mätt inte direkt någon miljökämpe, men han är åtminstone inte en klimatforskningsförnekare och det är “svårt att föreställa sig att han kan vara värre än Sean Parnell“.

Läs mer:
Skräckologi – vikten av rovdjur i ekosystem.
Rovdjur viktigare än man trott, kan troligen inte ersättas med jakt.
Jakt ändrar inte attityd till varg.

Källor: High Country News och ADN

Mer att läsa