Gå till innehållet

Den enorma utförsäljningen av Amazonas stoppas

Amazonas. Foto: By Lincoln BarbosaOwn work, CC BY-SA 3.0.

Brasiliens president Michel Temer ville tillåta gruvor i ett naturreservat i Amazonas stort som Danmark. Tilltaget kallades av oppositionen för ”den största attacken på Amazonas på 50 år”. Men förslaget stoppades av en domstol i landet och nu har presidenten dragit tillbaka sitt förslag. 

Det 46 000 kvadratkilometer stora området, som anses innehålla mycket guld, järn, koppar och mineraler, innehåller också en stor biologisk mångfald och värdefull natur.

Världsnaturfonden menade att beslutet, om det hade gått igenom, skulle få ”oåterkalleliga konsekvenser” i form av hotade vattenresurser, landkonflikter mellan befolkningsgrupper i området och skogsskövling som kommer påverka ekosystemen i Amazonas.

Till slut lönade sig protesterna från allmänheten, miljöorganisationer, kändisar och politiker. Brasiliens president Michel Temer tog tillbaka sitt förslag.

– Stoppet för förslaget visar att hur dåliga de än är, så är ingen politiker helt immun mot allmänhetens protester. Det är en seger för samhället över de som vill förstöra och sälja vår skog, sa Marcio Astrini, politisk koordinator för Greenpeace i Brasilien.

Brasiliens president Michel Temer har under lång tid arbetat för att öppna upp nya delar av Amazonas för jordbruk, gruvor och skogsavverkning. Något han fått hård kritik för av miljöorganisationer, oppositionen och andra länders regeringar.

Källa: The Guardian och Mining.com

 

Mer att läsa