Gå till innehållet

Delseger för demonstranterna vid Standing Rock – oljeledningen flyttas

Oljeledningen Dakota Access Pipeline. Foto: Lars Plougmann via Flickr https://www.flickr.com/photos/criminalintent/

Oljeledningen Dakota Access Pipeline. Foto: Lars Plougmann via Flickr

Sioux-stammen Standing Rock och alla tusentals demonstranter som i månader protesterar mot oljeledningen Dakota Pipeline vann en viktig delseger under söndagen. Tillståndet att gräva oljeledningen under Missourifloden har upphävts av Förenta staternas arméingenjörkår.

Istället ska det hittas en alternativ rutt för oljeledningen, som var tänkt att gå nära Sioux-stammens reservat och vid deras dricksvattenkällor. Enligt New York Times kan flytten av oljeledningen tvinga fram nya miljögranskningar som kan försena och blockera byggandet i månader eller år.

LÄS ÄVEN: • USA:s ursprungsbefolkning i enorma protester mot oljeledning

Söndagens beslut kom från Obama-administrationen, men Donald Trump, som tillträder som USA:s president i januari sa nyligen att han ger sitt stöd till att slutföra oljeledningen och Trump-administrationen kan bestämma att bygget ska slutföras enligt den ursprungliga planen. Donald Trump äger aktier i företaget som bygger oljeledningen.

LÄS ÄVEN: • Prisbelönt journalist som skildrade övergrepp mot miljödemonstranter åtalades

Enligt Dave Archambault II, talesperson för Standing Rock innebär beslutet åtminstone att demonstranterna inte kommer behöva vara kvar i området under den allt kallare vintern. Det är dock inte alla demonstranter som litar på beslutet och personer som New York Times pratat med kommer stanna kvar i området trots den annalkande vintern.

 

 

Källor: New York Times och Huffington Post

Mer att läsa