Gå till innehållet

De flesta valar som skjuts i Norge är dräktiga – säljs som mat till pälsfabriker

Vikval utanför Reykjavik. Foto: Erik Hansson

I en ny norsk dokumentär om landets valjakt avslöjas att en majoritet av valarna som skjuts är dräktiga. Det kan därmed skjutas fler valar än kvoten tillåter. Dessutom avslöjades i fjol att Norges valkött är så svårsålt att det blir till foder i pälsfarmer. 

Under 2016 dödades 591 vikvalar i den norska valjakten, men eftersom en majoritet av dem var dräktiga blir det rent matematiskt nära 2017 års rekordhöga kvot på 999 individer. Det avslöjas i NRK-dokumentären “Slaget om valen” som även går att se i Sverige.

LÄS ÄVEN: • Norge ska jaga fler valar än någonsin 2017

– Ja rent matematiskt är det så. Vi har ett professionellt förhållande till detta så det reflekterar vi inte över. Vikvalarna är ofta dräktiga när de är i norska vatten, säger valfångaren Dag Myklebust till NRK.

Greenpeace i Norge kallar jakten för “fullständigt vansinnig” och är “chockerade” över de nya uppgifterna om att det är dräktiga valar som jagas.

Veterinären Egil Ole Øen, jobbar mer att göra valjakten mer human, men han ser inget problem med det.
– Det är många slaktdjur som skickas till slakten i dräktigt tillstånd, säger han till NRK.

LÄS ÄVEN: • Japan stoppar import av Norges giftiga valkött

Valköttet är svårsålt i Norge, trots att staten hjälper till med marknadsföringen. År 2000 åt norrmän i snitt ungefär 200 gram valkött per person årligen. 2014 såldes stora mängder till Japan, men 2015 upptäckte Japan att valköttet innehöll dubbelt så höga värden som tillåtet av giftiga ämnen och stoppade importen.

I fjol avslöjade Environmental Investigation Agency och Animal Welfare Institute att 113 ton vikvalprodukter (motsvarande 75 valar) köptes av Rogaland Pelsdyrfôrlaget, Norges största tillverkare av djurfoder till norska pälsindustrin. 2015 exporterade Norge 258 ton rävskinn och 1000 ton minkpälsar till EU.

Källor: NRK och National Geographic

 

Mer att läsa