Gå till innehållet

Därför kramar koalor träd

Koala med unge. Foto: Benjamint444 via Wikimedia

Koala med unge. Foto: Benjamint444 via Wikimedia

Nu har forskare tagit reda på varför Australiens kända trädlevande pungdjur kramar träd. Med hjälp av värmekameror kunde de påvisa att koalor sänker sin kroppstemperatur genom att krama en sval trädstam.

I forskarnas nya studie skriver ekologen Michael Kearney att de upptäckte detta av en slump när de ville undersöka hur regionens djur anpassar sig till klimatförändringarna. De märkte att koalor ofta kramar akaciaträd trots att de normalt sett äter eukalyptus-löv. Forskarna mätte temperaturen på trädstammarna och fann att de var upp till fem grader svalare under dygnets varmaste timmar när det kunde bli över 40 grader varmt.

– I takt med att det blev varmare kröp koalorna allt längre ned på träden och kramade stammarna allt hårdare. Det verkade märkligt tills vi listade ut att träden var lite svalare, säger Michael Kearney till Live Science.

Att hålla sig några grader svalare medför att koalorna behåller hälften av sitt vatten jämfört med om de tvingats använda sin andra metod för att hålla sig svalare: flämta ur sig varm andedräkt.

Källa: Live Science

Mer att läsa