Gå till innehållet

Därför äter Finland blomkål som aldrig förr

Blomkål. Foto: CC BY-SA 4.0.

Det har på sistone sålts enorma mängder blomkål i Finland. Anledningen är ett folkligt engagemang för att hjälpa odlarna, rapporterar Yle.

Det började med en artikel i Vasabladet om att den kalla våren och sommaren lett till att årets skörd av blomkål i Finland blev färdig samtidigt på många ställen. Det fanns så mycket blomkål att marknaden mättades. Många odlare lät blomkålen ligga och ruttna eftersom de inte kunde sälja den och andra sålde till kraftigt underpris. Det var helt enkelt inte lönsamt att skörda blomkål och efterfrågan var liten.

Rapporteringen om odlarnas situation började sprida sig till andra tidningar, bloggar och i sociala medier. Det spreds plötsligt mängder av recept och tips på hur man kan tillaga “inhemsk, god och nyttig blomkål”. Effekterna lät inte vänta på sig – det såldes blomkål som aldrig förr.

Kedjan Kesko rapporterade om en 190 procentig försäljningsökning jämfört med veckan innan och andra butiker märkte också av kraftiga försäljningsökningar. De började marknadsföra blomkålen och sänkte priserna något.

Efter den stora blomkålsrushen i förra veckan har nu marknaden stabiliserat sig något samtidigt som vädret blivit lämpligare för landets blomkålsodlare. De slapp se sin skörd ruttna bort och fick istället uppleva en sällan skådad uppmärksamhet för blomkålen.

Källa: Yle

Mer att läsa