Gå till innehållet

Därför är zebran randig

Zebror. Foto: Marie Mattsson

Zebror. Foto: Marie Mattsson

Zebran är inte randig för att det ser snyggt ut eller för att göra sig svårsedd för rovdjur. Nej, det handlar istället om att slippa undan bitande flugor enligt en ny studie.

Randiga föremål kan verka distraherande eller svåra att fokusera på, men forskarna bakom denna nya studie kunde inte finna att randiga hästdjur har större chans att undkomma rovdjur.

Däremot sammanfaller randiga hovdjurs habitat med områden där det finns bitande flugor och zebror är extra känsliga mot dessa flugor. De kan bita igenom zebrors skinn och orsaka omfattande blodförlust och sjukdomsspridning.

Flugorna dras till mörka färger, men ränder upplever de av någon anledning som svåra att uppfatta och därmed också att landa på. På detta sätt minskar zebror risken att drabbas av de besvärliga flugorna.

Detta fenomen uppmärksammades redan 2012 av Susanne Åkesson, professor i migrationsekologi vid Lunds universitet. Hon upptäckte att bromsar helst söker sig till mörka ytor och i andra hand ljusa, men att de helst väljer bort randiga föremål som zebror. Efter upptäckten blev hon fullständigt nedringd av media.

Källa: Tidningen Curie och Live Science

Mer att läsa