Gå till innehållet

Därför är naturvistelse bra mot flera sjukdomar

Ryfors gammelskog. Foto: Anki Hammar http://www.natursidan.se/fotografer/anki-hammar/

Ryfors gammelskog. Foto: Anki Hammar 

Vi har tidigare skrivit om att naturvistelse kan leda till ökat medkännande, förbättrat mentalt välbefinnande och att naturfotografen Gunilla Falk återhämtade sig från sin cancer i naturen. Nu har en ny studie undersökt varför så många rapporter visar att naturvistelse hjälper mot depression, diabetes, övervikt, cancer och många andra åkommor. Det kan ha med immunförsvaret att göra.

– Jag förde samman all forskning på området som jag kunde hitta och blev förvånad över att jag kunde hitta så många som 21 möjliga kopplingar mellan natur och bra hälsa – och ännu mer överraskad när jag förstod att alla utom två delade en gemensam nämnare – immunförsvaret, berättar miljö- och beteendeforskaren Ming Kuo på University of Illinois.

Ming Kuo menar att man kan se naturen som en “multivitamin som förser oss med alla möjliga näringar som vi behöver. Det är så naturen kan skydda oss mot alla dessa olika sjukdomar som har med hjärta, andning, muskler, skelett och mental hälsa att göra parallellt”.

När vi är i naturen går, enligt Ming Kuo, kroppen ner i ett vilo- och återhämtningsläge och börjar då ägna resurser åt långsiktiga investeringar som att bygga upp immunsystemet. Det gör inte kroppen när den är inställd på att prestera och när vi känner oss stressade. Därför menar Ming Kuo att immunförsvaret är en “lovande kandidat” för en central koppling mellan natur och hälsa, men medger att det även kan finnas andra kopplingar.

En promenad i naturen tycks bara bli lättare och lättare att rekommendera ju fler studier som görs.

Läs mer:
• Skog har ”förvånansvärt” inverkan på mentalt välmående
• Så ser återhämtningsskog ut
Ny jättestudie: Träd får stadsbor att må bättre
Unikt i världen – svenskar söker helst tröst i naturen

Källor: Science Daily och Frontiers in Psychology

 

Mer att läsa