Gå till innehållet

Därför är det så viktigt att skydda Antarktis hav

Långflyttaren silvertärna. Foto: Zsombor Károlyi

Långflyttaren silvertärna. Foto: Zsombor Károlyi

I slutet av 2013 träffades över 30 nationer för att diskutera bildandet av två enorma skyddsområden i Antarktis, båda med en yta på över 1 miljon kvadratkilometer. Det skulle bli en fördubbling av världens skyddade havsområden, men förhandlingarna misslyckades eftersom länderna inte kunde komma överens.

Vissa delegater ansåg dock att det gjordes sådana framsteg att ett genombrott kan bli möjligt på kommande möten i slutet av 2014.

Forskare uppskattar att 75 procent av allt marint liv livnär sig från de näringsrika vattnen i områdena kring Antarktis. Här finns stora mängder krill och över 10 000 kända arter valar, sälar, fåglar, pingviner och fiskar. Silvertärnan, som syns i Sverige under sommarhalvåret, är på vintern och fiskar i dessa näringsrika vatten.

Enligt miljöorganisationen Pew Environmental Group är området avgörande för att bibehålla en majoritet av världens marina liv och att upprätta marina skyddsområden har visat sig vara ett effektivt sätt att återuppliva ekosystem både i reservaten och i angränsande områden. Att skydda dessa marina vatten är därför av väldigt stor vikt, anser Bradnee Chambers, verkställande sekreterare på FN-programmet CMS/Bonnkonventionen i en krönika i Live Science.

Mer att läsa