Gå till innehållet

Dansk närgången dokumentär om klimatkampen i maktens korridorer

Bild ur “70/30” av Phie Ambo

Den 7-13 mars är det Tempo dokumentärfestival, både digitalt och live i Stockholm. En av filmerna som visas är danska “70/30” som följer klimataktivister och politiker i deras kamp för planeten och mot människor med makt som vill låtsas att vi kan fortsätta som tidigare.

Bland filmerna med miljötema på den 23:e Tempo dokumentärfestival kan nämnas svampdokumentären “The mushroom speaks” om allt från svampmycel till svampvärldens dyrgripar. “Tracks” är en blandning av snowboardfilm och en dokumentation om den snabba förändringen av klimatet i norra Sverige. I “Holgut” får permafrosten fungera som röd tråd när vi följer forskare och ursprungsbefolkningen i Sibirien.

Särskilt sevärd är “70/30” av danska dokumentärfilmaren Phie Ambo. Hon följer oväntat närgånget politiker och klimataktivister som kämpar för att Danmark ska införa en hård klimatlag som ska få landet att minska sina utsläpp med 70 procent till 2030. Framför allt följs tidigare miljöministern Ida Auken, som nu kämpar med att övertala den nya miljöministern och många andra att avtalet måste bli klart. Det blir tydligt hur farligt det kan vara att nöja sig med ord och frivilliga åtgärder och vilket hårt arbete som krävs för att få till förändringar.

Pressbild från “70/30”. Foto: Marie Hald

Samtidigt kämpar klimataktivisterna utanför maktens korridorer för att ge frågan uppmärksamhet. Vi följer de unga kämparna Esther Kjeldahl och Selma de Montgomery när de höjer sina röster i en rörelse som 2019 tycks ostoppbar och som samlar miljontals oroliga människor över hela världen.

Det är en sevärd inblick i det politiska livet, men också en nyttig tillbakablick till de där åren när klimatfrågan faktiskt var på agendan. Så här i backspegeln vet vi att de flesta löften och storslagna ord som uttalades från ledande politiker för några år sedan inte betydde så mycket. Varken press från barnen eller oroväckande rapporter från tusentals forskare tycks kunna nå fram till de som har makt att göra skillnad på riktigt. Det är fortfarande för lockande att lyssna på de som förordar snabba vinster och sagan om att vi kan fortsätta som tidigare.

Det är inte svårt att förstå att barnen känner sig totalt svikna. I Danmark, likväl som i Sverige och resten av världen. “70/30” ger en lite större förståelse för varför det blivit så.

Tempo dokumentärfestival går av stapeln 7-13 mars och ett digitalt festivalpass kostar 300 kronor.

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=3p6L3CJIcCg

Mer att läsa