Gå till innehållet

Danmarks “vildsvinsstängsel” längs tyska gränsen släpper igenom vildsvin

Vildsvin. Foto: Marie Gillander http://www.natursidan.se/fotografer/marie-gillander

I rädsla för att afrikansk svinpest ska sprida sig bland Danmarks köttindustri vill vårt grannland utrota sina vildsvin och sätta upp ett stängsel längs hela tyska gränsen för att stoppa djuren från att komma in i landet. Men stängslet, som ska kosta över 110 miljoner kronor kommer ha 20 passager som vildsvin kan passera och de har dessutom visat sig simma till Danmark. 

Danmarks regering oroar sig för ett utbrott av den smittsamma sjukdomen afrikansk svinpest, som drabbar vildsvin och tamgrisar och ofta innebär att grisarna dör inom fem till tio dagar. Den var förr i tiden enbart känd söder om Sahara, men har sedan spritt sig till Litauen, Polen, Lettland och Estland, och 2017 påvisades den även i Tjeckien och Rumänien. Hittills har den inte nått Danmark.

LÄS ÄVEN: • Danmark har beslutat om viltstängsel längs hela gränsen mot Tyskland

Lösningen som den danska regeringen kom fram till var ett stängsel längs hela gränsen mot Tyskland. Det påstods hålla vildsvinen borta. Förslaget fick stark kritik, men röstades igenom i Danmarks riksdag.

Kritiken handlar om flera saker. Dels anses staketet missa målet. Afrikansk svinpest smittar mellan sjuka och friska djur, men dansk lag kräver redan dubbla stängsel för tamgrisars hägn. Det är istället människor som är den stora smittorisken, enligt en tysk studie. Via personer, transportbilar, redskap med mera sprids viruset och eftersom det kan överleva flera år i kylt eller fryst kött och i många rökta eller saltade produkter så är matavfall ett mycket viktig spridningssätt till nya områden.

LÄS ÄVEN: • Danmark ska utrota sina vildsvin

Stängslet kallas också för “meningslöst” av WWF Danmark eftersom det kommer ha 20 större öppningar för hjortar och vargar. Där kommer även vildsvin kunna passera. Det ska också skapas mindre hål om 20×20 cm var 50-100:e meter för mindre djur.

Sist, men inte minst, har vildsvin konstaterats simma in Danmark, vilket inte heller stängslet kommer kunna stoppa. Det menar Hans Kristensen, som skrivit flera jaktböcker och följt vildsvinens invandring i Danmark.

– Stängslet ska hanteras proffsigt och inte hysteriskt, så att vi får en smart lösning istället för det här panikingreppet, som har stora konsekvenser för övrig natur och ingen effekt på vildsvin, säger han till DR.

Källor: DR och DR

Mer att läsa