
Anka. Foto: Maren Winter via Wikimedia
Efter påtryckningar från djurrättsorganisationer och allmänheten har nu samtliga livsmedelsaffärer i Danmark plockat bort foie gras (ank- och gåslever) från sina hyllor.
Produktionen av foie gras är väldigt plågsam för ankor och gäss. Enligt Djurens Rätt tvångsmatas de genom att en pump förs ner i halsen och trycker i dem ett halvt kilo foder på vara några sekunder. Den här metoden leder till att deras lever sväller upp till tio gånger sin normala storlek vilket kan göra det svårt att andas och gå för fåglarna.
– Vi har arbetet med att sätta fokus på fåglarnas lidande på foie gras-farmer sedan 2005, och därför kan vi nu säga att det skrivs historia i Danmark när alla livsmedelsaffär står bakom en bojkott av dessa oetiska produkter, säger Thorbjørn Schiønning, kommunikationschef hos Anima, till tidningen Metroxpress.
I Sverige är den här typen av uppfödning förbjuden, men ank- och gåslever importeras och säljs både på restauranger och i butiker. Dessutom finns det uppgifter om att dun från ankorna och gässen används till kläder, så som Canada Goose-jackor.
Film som visar hur det går till att göra foie gras (varning för starka bilder):
Källa: Djurens Rätt

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Danmark slutar med gåslever efter påtryckningar från djurrättsorg. och allmänhet: http://t.co/Qzdd0sMGNe via @DjurensRatt
RT @Natursidan: Danmark slutar med gåslever efter påtryckningar från djurrättsorg. och allmänhet: http://t.co/Qzdd0sMGNe via @DjurensRatt
Danmark slutar med gåslever! Via @Natursidan http://t.co/Oeq1cTr2u9
Danmark slutar med gåslever http://t.co/Iqqmg1XrUi
Kan något få Frankrike att sluta med produktion av gåslever?
RT @AndersArsenik: Danmark slutar med gåslever http://t.co/Iqqmg1XrUi