Gå till innehållet

Danmark slutar med gåslever

Anka. Foto: Maren Winter via Wikimedia

Anka. Foto: Maren Winter via Wikimedia

Efter påtryckningar från djurrättsorganisationer och allmänheten har nu samtliga livsmedelsaffärer i Danmark plockat bort foie gras (ank- och gåslever) från sina hyllor.

Produktionen av foie gras är väldigt plågsam för ankor och gäss. Enligt Djurens Rätt tvångsmatas de genom att en pump förs ner i halsen och trycker i dem ett halvt kilo foder på vara några sekunder. Den här metoden leder till att deras lever sväller upp till tio gånger sin normala storlek vilket kan göra det svårt att andas och gå för fåglarna.

– Vi har arbetet med att sätta fokus på fåglarnas lidande på foie gras-farmer sedan 2005, och därför kan vi nu säga att det skrivs historia i Danmark när alla livsmedelsaffär står bakom en bojkott av dessa oetiska produkter, säger Thorbjørn Schiønning, kommunikationschef hos Anima, till tidningen Metroxpress.

I Sverige är den här typen av uppfödning förbjuden, men ank- och gåslever importeras och säljs både på restauranger och i butiker. Dessutom finns det uppgifter om att dun från ankorna och gässen används till kläder, så som Canada Goose-jackor.

Film som visar hur det går till att göra foie gras (varning för starka bilder):

Källa: Djurens Rätt

Mer att läsa