Gå till innehållet

Danmark ska utrota sina vildsvin

Vildsvin. Foto: Marie Gillander

Danmarks miljö- och livsmedelsminister Esben Lunde Larsen anser att vildsvinen i landet ska utrotas och danska Jägareförbundet stöder förslaget. Anledningen är oro för att vildsvinen ska sprida afrikansk svinpest och därmed hota dansk köttindustri, rapporterar Svensk jakt.

Det är inte första gången Danmark bestämt sig för att utrota landets vildsvin. 1801 sköts det sista frilevande vildsvinet i landet, men sedan dess har de vandrat in från Tyskland och finns nu spridda i stora delar av landet.

LÄS ÄVEN: • Naturfilm: Vildsvin på hal is får skjuts in till land

Nu vill Danmarks miljö- och livsmedelsminister ändra på det och återigen utrota arten från landet. Danmarks jägareförbund anser att det bör finnas en viltlevande och växande vildsvinsstam, men väljer trots det att gå på ministerns linje och det ska nu tas fram en ”benhård förvaltning av vildsvinen”.

Anledningen till att vildsvinen ska utrotas är enligt ministern att de kan sprida afrikansk svinpest till den danska köttindustrin, men det är en förklaring som Danmarks Naturfredningsforening inte ger mycket för.

LÄS ÄVEN: • Därför utfodras vildsvin trots ökande problem

– Danmarks Naturfredningsforening menar att risken för utbrott av svinpest är minimal och beror i högre grad på mänskliga handlingar (exempelvis mat som lämnas i naturen) än på vildsvinen. Svinpest smittar bara mellan sjuka och friska djur. Därmed är det mest en teoretisk risk att viltlevande vildsvin ska smitta tamdjur i stora stängda farmer, skriver föreningen på sin webbplats

Enligt Svensk Veterinärmedicinsk Anstalt (SVA), smittar dock även afrikansk svinpest vid “indirekt överföring via till exempel personer, transportbilar, redskap med mera”.

– Eftersom viruset kan överleva flera år i kylt eller fryst kött och i många rökta eller saltade produkter så är matavfall ett mycket viktig spridningssätt till nya områden, skriver SVA på sin webbplats.

I den danska lagen krävs också dubbla stängsel när grisar i köttindustrin vistas ute, just för att hålla vildsvin på avstånd.

Danmarks Naturfredningsforening vill istället arbeta för ett stabilt bestånd av vildsvin i landet och för att öka acceptansen för dem.

Källor: Svensk Jakt och Danmarks Naturfredningsforening

Mer att läsa