Gå till innehållet

Danmark förbereder sig på allt fler tvättbjörnar

Tvättbjörn. Foto: BastiqueEget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk

Tvättbjörnar ökar i antal i norra Tyskland och har på sistone setts till i Danmark. Landets myndigheter ser inte positivt på nykomlingarna. 

Tvättbjörnar, eller vaskebjørn som de heter i Danmark, har på sistone setts på flera håll i landet, bland annat i en trädgård i Tønder där den ätit mat som lagts ut åt igelkottarna.

LÄS ÄVEN: • Första tvättbjörnen i Sverige – höjd beredskap

Arten härstammar från Nord- och centralamerika, men planterades ut på 1900-talet i Tyskland. Dessutom rymde tvättbjörnar från pälsfarmer och bildade en vild population. Idag finns de i hela Tyskland, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Frankrike, Schweiz, Österrike, Tjeckien, Polen, Slovakien och Ryssland. 2014 hittades den första tvättbjörnen i Sverige. Något som ledde till höjd beredskap hos länsstyrelsen.

Tvättbjörnarna är nämligen effektiva jägare och kan utgöra ett hot mot inhemska groddjur och fåglar. Precis som är fallet med mårdhunden kommer de därför att jagas i Danmark för att stoppa spridningen. Landets motsvarighet till Naturvårdsverket räknar med ett kraftigt ökat antal av tvättbjörnar som kommer in i landet från Tyskland de närmaste åren.

Myndigheterna i både Danmark och Sverige vill gärna ha in rapporter om allmänheten ser tvättbjörnar.

Källor: DR och TV2

Mer att läsa