Gå till innehållet

Dammprojekt läggs på is – en av Europas sista vilda floder blir nationalpark

En del av floden Vjosa i Albanien. Foto: Thanas Todhe, CC BY 3.0

Floden Vjosa kommer bli en nationalpark i Albanien. Det meddelade landets myndigheter i veckan. Därmed undanröjs också hoten mot livet i floden.

Internationella naturvårdsunionen IUCN kallar Vjosa för en av de sista vilda floderna i Europa och beskriver det som “ett unikt nätverk av floder som sjuder av liv”. Den 27 mil långa floden sträcker sig från bergen i Grekland till Albaniens kust i Adriatiska havet och är hem till ungefär 1 100 arter, varav 13 löper stor risk att utrotas. Men floden har hotats av flera vattenkraftverksprojekt som skulle bryta det naturliga flödet och göra om floden till en serie dammar.

Nu har dock Albaniens turist- och miljöminister skrivit under ett avtal om att göra floden till en nationalpark. Detaljerna ska tas fram tillsammans med miljöorganisationerna EcoAlbania, Riverwatch och EuroNatur och friluftsklädesföretaget Patagonia och en panel av experter.

Exakt hur stor parken kommer bli är ännu oklart, men den kommer troligen bli Albaniens största och den har redan stoppat byggandet av åtta tilltänkta vattenkraftverk med tillhörande dammar.

Källor: Washington Post

Mer att läsa