Gå till innehållet

Dalarna: Fördubblade anmälningar om illegal rovdjursjakt och “hårt klimat”

Kungsörn sittande. Foto: Zsombor Károlyi

Kungsörn. Foto: Zsombor Károlyi

Under 2013 gjordes det i Dalarna dubbelt så många anmälningar om illegal rovdjursjakt jämfört med 2012 enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet. Dalarna är landets anmälningstätaste län gällande jaktbrott och hade under 2013 27 fall av misstänkta jaktbrott mot varg, björn, järv, lo och kungsörn jämfört med 13 året innan.

I Dalarna jobbar miljöåklagaren Åse Schoultz och hon vittnar i Dala-Demokraten om ett “klimat jag aldrig förr stött på”. Hon utreder just nu 15 ärenden om bland annat olagligt uppsatta kameror och otillåtna åtlar med tamboskap.

Åse Schoultz berättar också om att hon fått motta “underförstådda hot om våld” och uppmaningar att lämna platsen från jägarna i området. Dessutom har jägare sagt till henne att de släpper hundarna “så får vi kanske fram en paragraf 28” (tillåtelse att skjuta rovdjur i nödvärn).

I intervjun med Dala-Demokraten säger Åse Schoultz att jägarna hon mötte i skogen utgör en mycket liten del av jägarkåren, men att hon är förvånad att inte andra jägare agerar och utesluter den mindre gruppen av oseriösa jägare från jaktlagen.

Källa: Jaktjournalen och Dala-Demokraten

Mer att läsa