Gå till innehållet

Dagens bild: Ovanlig fågelmatningsgäst

Lappuggla. Foto: Robin Hedman

Lappuggla. Foto: Robin Hedman

Robin Hedman hade bestämt sig för att viga söndagen åt att vara ute i naturen och åkte till området kring Fiskängstjärn i Sandvikens kommun. På våren är platsen en populär fågelsjö, på vintern hålls en fågelmatning igång av Sören Rene Johansson i anslutning till sjön.

Där ses regelbundet bland annat stjärtmes, kungsfågel, tofsmes, pärluggla, sparvuggla, gröngöling, räv och rådjur, men på sistone hade det dessutom synts till en lappuggla i området.

– När jag närmade mig matningen såg jag att det redan var en fotograf på plats en bit ifrån själva matningen, berättar Robin Hedman. När jag kom fram så frågade jag om han sett lappugglan. Han svarade tyst och pekade upp i trädet alldeles bredvid mig. Mycket riktigt! Där uppe, bara några meter ifrån mitt huvud satt Lappugglan och kisade mot solen. Jag backade så tyst jag kunde därifrån, men vid minsta rörelse vände lappugglan på huvudet och öppnade ögonen. Det var vid detta tillfälle jag tog den här bilden. När ugglan konstaterat att jag var totalt ointressant så slöt den ögonen och vände tillbaka huvudet mot solen.

Fotografen på plats berättade att lappugglan jagat lite runt matningen i gryningen och att den lyckades fånga en sork. Men när solen kikade fram hade den satt sig på en kvist direkt i solens strålar.

– Under de fem timmar jag var där så rörde den sig inte från den platsen, fortsätter Robin. Efter en stund anlände två ekorrar till matningen. Ugglan tittade lite förstrött på dem och vände sedan tillbaka blicken mot solen. Ekorrarna verkade bli lite skärrade när de upptäckte ugglan. De for upp längs trädet den satt i och ut på en gren alldeles bredvid ugglan. De tjattrade lite och sträckte sig fram mot ugglan (så som hundar gör när de luktar på något de inte riktigt vet vad det är). Lappugglan tittade på dem men bestämde sedan att de var ointressanta. Ekorrarna verkade nöjda och for ner på marken och började äta spill från fågelmatarna. De enda fåglarna som verkade bry sig var de större hackspettarna. De var i tagen av att bilda par och jagade varandra i området kring matarna. Med jämna mellan rum satte de sig ovanför ugglan och spelade sitt nervösa “kji-krä-krä-krä-krä”.

Småfåglarna verkade även de helt obrydda av den stora ugglan i trädet ovanför dem. Största reaktionen från Lappugglan fick en kråka som flög förbi. Då såg det faktiskt ut som om ugglan gjorde sig redo att bege sig efter den. Några dagar tidigare hade Sören Rene Johansson och en annan ornitolog, Ulf Hultinger, sett hur lappugglan jagat iväg en räv. Det skulle vara underbart om den gjorde så för att hävda revir och att det finns en make/maka i skogen också.

Fler av Robins bilder kan du se på Instagram under användarnamnet @camera_natura.

Har du en bild med en historia kring som du kan tänka dig att publicera på Natursidan.se? Hör av dig till erik@natursidan.se.

Mer att läsa