Gå till innehållet

Cyklande fågelskådare följde flyttfåglarnas väg norrut

Marine och Gabriels planerade färdväg. Karta och foto: Cyclopithecus

En resa med flera mål tar Marine och Gabriel från södra Frankrike till nordligaste Norden och tillbaka.

Uppdaterat 5 december: I början av december anlände Marien och Gabriel åter till sin startposition. Efter 1 200 mils cyklande under fyra årstider kom de upp i hela 240 fågelarter.

Tidigare artikel från april 2022:

De kallar projektet för Cyclopithecus. Namnet är en ihopslagning av att cykla och suffixet “pithecus”, som tillskrevs arter som föregick Homo sapiens.

– Vi ser det som att det skulle betyda att vi vill återuppfinna oss själva och ompröva vårt förhållande till det levande, berättar Marine och Gabriel från Danmark där de befinner sig för tillfället.

Fågelskådning i norra Tyskland mellan Bremen och Reußenköge. Foto: Cyclopithecus

De har varit på resande fot sedan den 10 februari och syftet med resan är flera. De lämnade sin lägenhet och sina arbeten för att leva ett enklare liv närmare naturen ett tag, men de kunde också kombinera sina intressen i resan.

– Vi hade drömt om Skandinavien och en lång cykeltur i flera år. Vi kombinerade Marines passion för ornitologi och Gabriels erfarenhet av cykling för att skapa projektet Cyclopithecus.

Ett av alla fågeltorn som besökts. Foto: Cyclopithecus

Marine tog fram en rutt från Frankrike till Varangerhalvön i Norge, som i grova drag är inspirerad av fåglarnas vandringsvägar när de återvänder till sina häckningsplatser. På vägen försöker de undvika städer och bebyggda områden och föredrar naturreservat för att observera fåglarna längs vägen.

Hittills har höjdpunkterna längs med resan genom Frankrike, Tyskland och upp genom Danmark varit:

  • Bergen i Jura i Frankrike med vacker blandskog
  • Dümmer-reservatet (Tyskland) som vimlade av gäss och vadare när vi anlände, med en attack av havsörn
  • Elbe-flodens stränder (Tyskland) där vi drunknade i flockarna av vitkindade gäss
  • Landskapet på Danmarks västkust: vackra vita sanddyner och våtmarker överallt. Och dessa vackra ljungområden så långt ögat kan se

Med sig har de campingutrustning för att kunna tälta, men de sover ibland även på vandrarhem eller liknande. Foto: Cyclopithecus

Kanske kommer även någon del av Sverige vara med på topplistan när de kommer fram till Vardangerhalvön vid sommarsolståndet den 21 juni.

Nu närmar ni er i Sverige – vad planerar ni att göra och se här?
– Vi kommer att anlända med färja till Göteborg runt den 15 april beroende på väderförhållanden och kommer sedan att nå Östersjön genom att ta vägen söder om Vänern. Sedan kommer vi att cykla längs östkusten från Iggesund till Luleå. Vi vill se alla sorters fåglar och särskilt flyttfåglarna som rastar. Det finns några som Marine vill se i sin häckningsdräkt som till exempel lommar. Och att upptäcka en massa arktiska arter som vi aldrig har sett! Allt detta på kort tid, i cykelns takt.

Precis som flyttfåglarna får de ibland uppleva bakslag i vårvädret. Foto: Cyclopithecus

Ni letar också efter lokala fågelskådare som ni kan träffa och visa er runt verkar det som – finns det några specifika platser där ni skulle vilja träffa svenska fågelskådare längs vägen?
– Vi skulle gärna vilja komma i kontakt med några lokala grupper för en utflykt, eller bara få lite tips om var man kan fågelskåda. Vi är öppna för förslag på vår resväg: först från Göteborg till Gävle och sedan på östkusten till Luleå.

Vill ni kontakta Cyclopithecus med tips eller förslag på gemensamma utflykter nås de via cyclopithecus@gmail.com. Mer information om deras resa på franska finns på cyclopithecus.com

Mer att läsa