Gå till innehållet

Coronaviruset har muterat i danska pälsfarmar – kan försämra vaccin

Covid-19-viruset har inte bara lamslagit våra samhällen, det har även drabbat minkar på pälsfarmar runt om i världen. Nu meddelar Danmarks statsminister att de upptäckt en muterad form av viruset som spritts från människor till minkar och vidare till människor. Det kan få konsekvenser för framtida vaccinering mot viruset. Samtidigt kommer rapporter om ytterligare utbrott av coronavirus på nio pälsfarmar i Sverige.

– Det är mycket, mycket allvarligt. Det finns nu en risk att effekterna av framtida vacciner kommer försvagas eller, i värsta fall, bli underminerade, sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen under en presskonferens sent på onsdagen, enligt DR.

Kare Molbak, Danmarks främsta epidemiolog, sa på samma presskonferens att i värsta fall så kommer pandemin att starta om i Danmark.

Mutationen har fått namnet “cluster 5” och hittills har tolv danskar smittats av den nya varianten av Covid-19.

Danmark har meddelat Världshälsoorganisationen om läget och kommer att döda varenda mink i Danmarks pälsindustri. Det är ungefär 16 miljoner djur enligt auktionshuset Kopenhagen Fur.

Fallet kommer bara en dryg vecka efter att IPBES i sin rapport varnade för att vi måste sluta med högriskindustrier som pälsfarmar för att minska risken för ytterligare pandemier.

Danmark stoppar nu pälsdjursindustrin från att driva sin verksamhet under kommande år på grund av den oroande utvecklingen. Följande länder har redan fattat beslut om förbud för pälsfarmar: Nederländerna, Bosnien, Storbritannien, Österrike, Belgien, Tjeckien, Kroatien, Nederländerna, Norge, Luxemburg, Serbien, Slovakien, Slovenien och Irland. I Sverige är det dock fortfarande tillåtet, trots att det i oktober bekräftades fall av covid-19 hos mink. Enligt Djurens Rätt dödas det ungefär en halv miljon minkar årligen i Sveriges pälsfarmar.

Källor: DR, Bloomberg och Ekot

Mer att läsa