Gå till innehållet

Coronautbrottet kan slå hårt mot apor

Många av våra närmaste släktingar bland aporna löper stor risk att smittas av coronavirus och om det sker kan hela populationer slås ut.

Varningen kommer från 25 experter som menar att det krävs kraftfulla åtgärder för att inte viruset ska drabba andra hominider, det vill säga primater som gorillor, schimpanser och orangutanger. Vi delar 98 procent av vårt DNA med dessa arter och även om det hittills inte finns några konstaterade fall så är andra hominider mottagliga för smittor som drabbar luftvägarna.

De 25 experterna anser att det kan bli nödvändigt att stänga djurparker, nationalparker och reservat, samtidigt som viss bevakning för att hindra tjuvjakt bör finnas kvar i apornas livsmiljöer. I Kongo och Rwanda har redan nationalparker stängts för turister och forskare.

– Yngre människor, som själv inte är i riskgruppen för covid-19, är de mest troliga besökarna i Afrikas och Asiens nationalparker för att se vilda apor. Det kan vara extremt svårt att veta om de är smittade av covid-19 eftersom de inte behöver ha några uppenbara symptom, säger Thomas Gillespie, en av de 25 experterna, i en kommentar till The Guardian.

75 procent av världens 500 primater minskar i antal och 60 procent hotas av utrotning.

Läs även:
Primater i fara när palmoljeindustrin expanderar i Afrika
Vi utrotar våra närmaste släktingar – 60% av världens primater hotas

Källor: The Guardian och Nature

Mer att läsa