Gå till innehållet

Chokladbegär hotar apor och nationalparker

Långskäggig dianamarkatta. Foto: Frédéric Salein via Flickr https://www.flickr.com/photos/fredericsalein/

Långskäggig dianamarkatta, en av arterna som drabbats hårt av kakaoplantagen. Foto: Frédéric Salein via Flickr 

Efterfrågan på choklad ökar kraftigt. I Elfenbenskusten har det lett till att 74 procent av skyddade skogar avverkats illegalt för att bli kakaoplantage. Det har slagit hårt mot områdets apor. I 13 av reservaten har alla apor försvunnit helt.

Forskare har undersökt 23 nationalparker och naturreservat i det västafrikanska landet mellan 2010 och 2013 och upptäckte då att 20 av dem hade illegala kakaoplantage och att det växt fram otillåtna byar i de nyligen avverkade områdena. I ett av dessa samhällen levde nästan 30 000 människor.

– Jag har gjort fältstudier i dessa skogsområden i 20 år och det var inte så här illa när jag började. Det här är en relativt ny utveckling. Det är deprimerande, säger W. Scott McGraw, medförfattare till studien och professor i antropologi på Ohio State University.

I 57 procent av alla skyddade områden har alla populationer av primater försvunnit helt medan fem av skogarna blivit av med hälften av arterna. Markattan Miss Waldron’s red colobus hittades inte i ett enda exemplar och har inte setts officiellt sedan 1978. Två andra arter, långskäggig dianamarkatta (bild här ovan) och White Naped Mangabay sågs bara i två reservat och anses akut hotade på grund av förstörelsen av deras livsmiljöer.

– Världens efterfrågan på choklad har slagit hårt mot de hotade primaterna på Elfenbenskusten. Det finns nu nationalparker i Elfenbenskusten som bara består av kakaoplantage, ingen skog och inga primater, säger W. Scott McGraw.

Elfenbenskusten är världens största producent av kakaobönor och står för en tredjedel av världens marknad. De senaste åren har chokladföretagen varnat för att priset på kakao kan komma att stiga på grund av att det inte finns tillräckligt med kakao för att mätta människans aptit.

På Elfenbenskusten finns det i stort sett ingen kontroll alls av hur naturreservaten skyddas enligt W. Scott McGraw. Utvecklingen kan fortfarande stoppas, men då måste skogarna få ett verkligt skydd. I ett skogsområde där det inleddes patrullering för att kontrollera att ingen illegal avverkning skett, ökade antalet observationer av primater.

Som konsument kan man välja att köpa ekologisk choklad eller choklad märkt med Rainforest Alliance för att slippa bidra till den här skövlingen.

Källa: Science News Line

Mer att läsa