Gå till innehållet

Cheerleader-krabban som stjäl pompoms av konkurrenter

Pompomkrabba. Foto: Rebecca Tse via Flickr https://www.flickr.com/photos/cyberminnie/

Pompomkrabba. Foto: Rebecca Tse via Flickr 

Krabban Lybia edmondsoni – även kallad boxarkrabba eller pompomkrabba – har märkliga saker för sig. Den har anemoner i klorna (därav namnet) och nu har ny forskning visat att de kan sno anemoner av varandra och dessutom dela dem på mitten.

Pompomkrabban (ett smeknamn som den fått efter de pappersnystan som cheerleaders håller i händerna) är en liten art med märkliga beteenden. Den tar anemoner i klorna och går runt med dessa. På så sätt får krabban tag på mat som anemonerna fångar in. Anemonerna i sin tur äter resterna av det krabban käkar.

I en ny studie som pågått i flera år har över 100 olika pompomkrabbor studerats för att förstå förhållandet mellan krabborna och anemonerna. Studenterna som genomförde studien fann att alla krabbor som hittades hade anemoner i klorna. Däremot hittades aldrig dessa anemoner frilevande utan att en krabba höll i dem.

Forskarna upptäckte också att om en krabba blivit av med en anemon delade krabban på sin andra anemon och skapade på så sätt två mindre “pompoms”. Eftersom anemonerna regenererar har krabban snart återigen två fullstora pompoms att leta mat med.

Om en tomhänt krabba mötte en artfrände med två anemoner upptäckte forskarna att krabborna började slåss och att striden alltid slutade med att angriparen fick tag på en hel eller åtminstone stora delar av en anemon. Eftersom krabborna kan dela upp en anemon till två sker på så sätt ingen större skada för krabban som blev av med en av sina anemoner.

Det är inte konstigt att krabban kallas pompomkrabban. Nog ser den ut som en cheerleader?

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=tKMxRBYQs5k”]

Källa: Pressmeddelande

Mer att läsa