Gå till innehållet

CABS: Ortolansparvslakt i Frankrike ignoreras av myndigheter

Ortolansparv. Foto: Zsombor Károlyi

Ortolansparv. Foto: Zsombor Károlyi

Ortolansparvar har minskat kraftigt i antal i Sverige. I Frankrike anses de vara en delikatess och att äta dem är lagligt. Däremot är det inom EU förbjudet att fånga och döda jordbruksmarksfågeln, som är listad som “hotad”.

Enligt fågelskyddsgruppen CABS (Committee Against Bird Slaughter) blev nyligen sju av deras medarbetare förvisade från ett område i Frankrike av polisen för “deras egen säkerhets skull”.

– De hade inte gjort något olagligt, men vår primära roll är att garantera allmän ordning och spänningen steg mellan dem och lokala invånare, säger polistalesmannen Patrice Abadie till the Guardian.

De sju CABS-medarbetarna bestod av forskare och ornitologer och de var i Frankrike för att lokalisera och dokumentera de olagliga fångsterna av ortolansparvar i burar. Ortolansparvarna hålls enligt CABS i burar om natten för att förvirra fåglarna och få dem att äta upp sig till dubbel storlek innan de skickas till restauranger. Det ska också ha förekommit att fåglarnas ögon skadas så att de inte vet vilken tid på dygnet det är och därmed ständigt äter.

Enligt CABS var polisens insats ett tecken på hur de franska myndigheterna skyddar tjuvjägarna och vägrar åtala dem, trots att landet införde lagar mot ortolansparvsfångst 2007.

Källa: The Guardian

Mer att läsa