Gå till innehållet

Brottsmisstänkt bolag vill starta gruva i Madagaskars regnskog

Svart lemur, en art som enbart lever i nordvästra Madagaskar. Foto: Brocken Inaglory, CC BY-SA 3.0.

Mongabay skriver om hur det Singapore-baserade ISR Capital vill starta gruvor i nordvästra Madagaskar för att komma åt sällsynta metaller som används i modern teknik. Bolaget bakom gruvprojektet är under utredning för ekonomisk brottslighet.

Det är på halvön Ampasindava i nordvästra Madagaskar som ISR Capital vill starta en gruva. De har redan grävt tusentals, upp till tio meter djupa testhål i det 300 kvadratkilometer stora området. Dessa skogar innehåller en stor biologisk mångfald, bland annat flera hotade lemurer.

LÄS ÄVEN: • Blåögd maki kan ha elva år kvar till utrotning

Även om en del av lokalbefolkningen är nöjda med att få jobb, så växer irritationen över att det är uselt betalt (under 20 kronor per dag) och att gruvbolaget vägrar anställa kvinnor. Dessutom är lokala bönder och turistföretagare oroliga för att gruvorna kommer att förgifta marken och vattnet. Precis utanför halvön ligger ön Nosy Be som är en av Madagaskars populäraste turistorter och från bergen som ingår i gruvområdet kommer 80 procent av halvöns vatten.

LÄS ÄVEN: • Mocambique-kanalen: Hur ska fattiga länder ha råd att bry sig om rik natur?

Området runt om den tilltänkta gruvan är dessutom avsatt som reservat på grund av de höga naturvärdena. Enda anledningen till att det skyddade området inte också täcker det tilltänkta gruvmarken är för att gruvbolaget övertalade myndigheterna att minska reservatets gränser.

– Regeringens inställning var klar. De var för en gruva. Intresset i miljön var noll, sa en botanist involverad i förhandlingarna om reservatet till Mongabay.

Källa och mer information: Mongabay

Mer att läsa