Gå till innehållet

Brasiliens nya president lovar skydda Amazonas

Regnskog i Amazonas, Brasilien. Foto: Gustavo Ganzaroli Mahé, CC BY-SA 4.0

Efter flera år med det ena avverkningsrekordet efter det andra i Amazonas ser det nu ut som att det kan bli förändring. Natten till 31 oktober vann vänsterkandidaten Luiz Inácio Lula da Silva presidentvalet i landet.

“Lulas” vinst över Jair Bolsonaro var knapp. Det skiljde bara ungefär två procent mellan kandidaterna när 99,7 procent av rösterna räknats.

Segern väcker ett visst hopp för Amazonas. I sitt segertal tog han särskilt upp landets miljö och regnskogar:

– Vi kommer att kämpa för att stoppa avskogningen i Amazonas. Brasilien och planeten behöver ett levande Amazonas. Vi kommer att återuppta övervakningen av Amazonas och bekämpa alla former av olaglig verksamhet. Vi är inte intresserade av ett krig om miljön, men vi är beredda att försvara den mot alla hot, sa Luiz Inácio Lula da Silva enligt The Guardian.

Under Bolsonaros styre slogs flera rekord för avverkningstakten i landet, det senaste var för september 2022, uppger Reuters. Enbart under den månaden försvann 1 455 kvadratkilometer av Amazonas. Det innebär att det sammanlagt i år avverkats 8 590 kvadratkilometer – en ökning med över 20 procent jämfört med i fjol.

Källor: The Guardian och Reuters

Mer att läsa