Gå till innehållet

Brasilien inför lagliga slavliknande anställningar – vanligt vid illegal avverkning

Skogsavverkning i Amazonas. Foto: Pedro Biondi/ABr, CC BY 3.0 br.

Brasiliens president Michel Temer har infört en ny lagändring som gör att definitionen av slaveri blir snävare. Det blir därmed lättare för företag att använda sig av slavliknande anställningsformer. Något som är vanligt inom illegalt skogs- och jordbruk, enligt Mongabay.

Ungefär 155 000 personer i Brasilien jobbar under förhållanden som liknar slaveri och efter president Michel Temers nya lagändring är det inte längre olagligt med slavliknande arbetsförhållanden. Enligt experter som Mongabay pratat med kan det vara ett försök att få fortsatt stöd av jordbruks- och skogsbrukssektorn.

Dessa slavliknande förhållanden används ofta i Amazonas för att inte illegal avverkning ska synas i officiell statistik.

LÄS ÄVEN: • Norge halverar bidrag till Brasilien när skövlingen av regnskog ökar

Beslutet om slavliknande anställningar har inte passerat obemärkt. Experter menar att det kan leda till sanktioner mot Brasilien från EU och andra länder.

– Det är en juridisk absurditet och omänskligt, som tar landet tillbaka till situationen för 200 år sedan när slavar hölls utan friheten att komma och gå som de vill, när det fanns slavbaracker, halsringar, bojor och piskor, säger Luiz Eduardo Bojart, oberoende åklagare för Labor Public Ministry (MPT).

Tidigare i år försökte Michel Temer sälja ut stora områden i Amazonas för gruvverksamhet, men förslaget stoppades i domstol.

Källa: Mongabay

Mer att läsa