Gå till innehållet

Brasilien förbereder enorm avverkning i Amazonas

Skogsavverkning i Amazonas. Foto: Ibama from Brasil – Operação Hymenaea, Julho/2016, CC BY 2.0, Link

Brasiliens nya högernationalistiska president Jair Bolsonaro ser ut att bli en katastrof för miljön. Landets blivande utrikesminister Ernesto Araujo har berättat att han tror att klimatförändringarna är ett påhitt av kulturmarxister som vill hjälpa Kina. Nu har även nya jordbruksministern Tereza Cristina meddelat att ett område i Amazonas, nästan lika stort som Sverige och Finland tillsammans, öppnas upp för avverkning.

Hennes uttalande kommer i en intervju med dagstidningen O Globo och återges av Dagens Nyheter. Tereza Christina var i fyra år ordförande för jordbrukslobbyn i kongressen och har bland annat kämpat för att jordbruket ska få använda fler och starkare bekämpningsmedel. 

LÄS ÄVEN: • Avverkningen i Brasiliens regnskog fortsätter att öka

Precis som Brasiliens nya president Bolsonaro meddelat tidigare bekräftar nu Tereza Christina att skogsavverkningen i Amazonas kommer att öka. Ett område kallat Matopiba, som är hela 731 734 kvadratkilometer stort (Sverige är drygt 447 000 km²), öppnas upp för avverkning. I samma område har svenska Exportkreditnämnden lånat ut mångmiljonbelopp till företag som genomfört omfattande skövling i regionen, enligt Sveriges Natur.

LÄS ÄVEN: • Skatteflyktländer kopplas till illegalt fiske och skogsskövling

I de fall där företag eller jordbrukare avverkat för mycket skog anser Tereza Christina att staten ska vara försiktig med att dela ut böter.

– Innan du ger dig ut på marken och bötfäller måste du förklara för personen hur det ligger till. Först om personen sedan fortsätter kan man bötfälla, säger Tereza Cristina till O Globo.

Källa: Dagens Nyheter och

Mer att läsa