Gå till innehållet

Brasilien avverkar Amazonas allt snabbare

Avverkning och skogsbränning, så kallad “slash and burn” i Amazonas i Brasilien. Foto: Alzenir Ferreira de Souzahttps://pixabay.com/en/brazil-cear%C3%A1-pollution-dump-1665805/, CC0, Link

Satellitdata visar att avverkningen av Amazonas går allt snabbare under Brasiliens president Bolsonaro. Det har inte avverkats så här mycket träd i Amazonas på tio år och takten ökar när satsningen på miljö och att följa miljölagstiftningen minskar i landet. Det rapporterar Reuters.

I maj 2019 avverkades hela 739 kvadratkilometer skog i Amazonas enligt Brasiliens rymdforskningsinstitut INPE. Det är över 190 kvadratkilometer mer än i fjol och mer än dubbelt så mycket jämfört med maj 2017.

LÄS ÄVEN: • Ledande miljöaktivist mördad i Brasilien

Under sina fem månader vid makten har högerpopulisten Bolsonaro monterat ner miljömyndigheter, uttryckt sig skeptisk till att bekämpa klimatförändringar, minskat budgeten för att upprätthålla miljölagar och dessutom godkänt över 150 insektsgifter trots att det hittats oroväckande höga halter insektsgifter i vattendrag vid 1 400 städer. Bolsonaro har också sett till att landets skogsmyndighet flyttats in under jordbruksmyndigheten, som styrs av personer som stöttar jordbruksindustrin, enligt Reuters.

LÄS ÄVEN: • Brasilien planerar stora infrastrukturprojekt i Amazonas

– Med Bolsonaro känner sig folk som förstör skogar trygga medan de som skyddar skogarna känner sig hotade, säger Marcio Astrini på Greenpeace Brasilien.

Källa: Reuters

Mer att läsa