Gå till innehållet

Brädspelsrecension: Wingspan Oceania

Winspan Oceania är den andra expansionen till Wingspan efter European Expansion. Oceania introducerar betydligt fler nyheter än den europeiska expansionen. Foto: Erik Hansson

Det hyllade fågelbrädspelet Wingspan har nu fått sin andra expansion och det håller inte igen med nyheterna.

Det här är en recension av en expansion till brädspelet Wingspan (Natursidans recension här). Du behöver grundpaketet för att spela det och texten här nedan är därför framför allt för dig som känner till spelet sedan innan.

I Wingspan är det fåglar som har huvudrollen. Lite förenklat går det ut på att du ska försöka möta deras krav på livsmiljöer och mat så att du fyller din spelplan med fågelliv. De flesta fåglar har speciella egenskaper som du kan använda för att till exempel få ta fler fågelkort, mat eller ägg, som behövs för att lägga ut fler fåglar och för att få mer poäng.

Wingspan har vunnit mängder av priser och är rankat som nummer 1 av över 2000 familjespel på den dominerande brädspelswebbplatsen Boardgamegeek. Det är välförtjänt. Sällan har ett brädspel som är så pass enkelt att lära sig gett så mycket tillbaka i form av underhållning och varaktighet. Jag har spelat det flera hundra gånger och tycker fortfarande det är lika roligt. Inte minst om du spelar med målet att få så höga poäng som möjligt.

Det nya spelbrädet gör stor skillnad. Nu är det inte lika enkelt att samla på sig massor av ägg. Istället är det lite enklare att få mycket mat och fågelkort vilket skapar ett ännu mer varierat spel. Foto: Erik Hansson

I expansionen Oceania introduceras 95 fågelarter från Australien och Nya Zeeland. Fåglar som kakapo, tui, skrattkokaburra, dvärgpingvin och brunkivi gör entré och det är ingen blygsam skara som ställer sig i bakgrunden av de befintliga arterna från Nordamerika (grundspelet med 170 arter) eller Europa (expansionen European Expansion med 81 arter). Nej Oceanien-fåglarna påverkar spelet i allra högsta grad med sina förmågor. Många har kort och gott väldigt bra egenskaper, andra kräver lite eftertanke och taktik, men inga känns meningslösa.

Bland de nya funktionerna i spelet kan nämnas tre som skapat ganska stora förändringar:
1. Spelbrädet. Det medföljer fem nya spelbräden i spelet som förändrar ganska mycket. Plötsligt är det inte lika enkelt att få tag på ägg, men lättare att få mycket mat och kort. Det finns också många sätt att betala för sig med mat, ägg och kort. Det gör spelet lite mer invecklat, men öppnar också upp för många nya möjligheter. Att det blir mindre effektivt att samla ägg var välkommet.
2. Nektar. En del fåglar har nektar som sin födokälla, men till skillnad från annan mat i spelet försvinner nektaren efter varje runda. Samtidigt är nektaren väldigt effektiv och kan ge bonuspoäng i slutet av spelet. Det skapar en extra nerv, ytterligare ett strategiskt moment och ger möjlighet att få mer poäng än i grundspelet.
3. Förmågor i spelets slut. En del fåglar har nu förmågor som aktiveras i spelets slut, ungefär som bonuskort. Flera av dem kan ge dig en ansenlig ökad poäng om du har dem i åtanke under spelets gång.

Förutom dessa större nyheter finns även helt nya tärningar (med nektar), några nya bonuskort (varav de flesta är riktigt bra) och nya målbrickor.

Det samlade intrycket av Oceania är att det gör Wingspan lite mer balanserat, men också både lite djupare och mer invecklat. Man vänjer sig såklart vid mer saker att tänka på, men för er som tyckte att grundspelet hade på gränsen till för mycket att tänka på, så kan det möjligen finnas en risk att den här expansionen gör det lite för krångligt. Men det är en vanesak.

Wingspan kan spelas av 1-5 personer. Att spela brädspel själv kanske känns lite märkligt, men spelutvecklarna har löst det på ett smart och roligt sätt. Det går att spela Wingspan mot andra som en kamp om vem som vinner. Det går även att fokusera på att hjälpas åt att slå sina poängrekord. Wingspan erbjuder över lag inte så många möjligheter att sabotera för andra spelare. Det är framför allt en kamp om att få så mycket poäng som möjligt. Foto: Erik Hansson

Själv gillar jag nyheterna. Wingspan har nu fått ett ännu större strategiskt djup med fler möjligheter. Dessutom har ett redan varierat spel blivit ännu mer omväxlande och inte lika fokuserat på att samla ägg som tidigare var det säkraste sättet att få mycket poäng.

Wingspan har varit en trogen sysselsättning inomhus under hela pandemin för min del. Med expansionen Oceania och pandemins utveckling ser det ut att fortsätta även under 2021.

“Natursidan.se rekommenderar” är en utmärkelse som delas ut till produkter som vi tycker är särskilt lyckade.

Mer att läsa