Gå till innehållet

Bra år för Sveriges mest hotade padda – tusentals släpps ut på Öland

Det ser lite ljusare ut för den fridlysta och rödlistade (“sårbar”) grönfläckiga paddan, tack vare naturvårdsinsatser. Den har etablerat sig på flera håll i Skåne och nu släpps rekordmånga individer ut på Öland – 4300 stycken.

I Landskrona har man jobbat med att återplantera paddan på flera platser med karg och mager miljö, som de trivs i och den har även överraskande etablerat sig i är Lundåkrahamnen i södra Landskrona och i en damm vid ett renhållningsbolags deponi. I fjol hittades även grönfläckig padda vid Örby ängar söder om Helsingborg för första gången på 50 år enligt Helsingborgs kommun.

LÄS ÄVEN: • Stor satsning på hotade groddjur i Skåne

Samtidigt har det varit ett rekordår för de grönfläckiga paddorna på djurparken Nordens Ark där de föds upp inför utsättning på lämpliga platser. Under sommaren har 6 000 paddor fötts upp och nu ska 4 300 av dem släppas ut på Öland. Det är fler än någonsin tidigare. 2014 släpptes det som jämförelse enbart ut 200 stycken. Varenda en av dem har fotograferats vilket gör att de kan identifieras med fläckarnas unika mönster.

Anledningen till att de släpps ut så sent på året är för att de snart ska hitta till lämpliga övervintringsplatser.

LÄS ÄVEN: • Den grönfläckiga paddan trivs också på en konstgjord ö i Öresund.

– Vi inventerar spelande paddor och letar efter ägg, yngel och paddor varje år och har gjort så sedan utsättningarna startade 2009. En liten, men sårbar, population finns nu på Ölands södra udde, men den behöver ännu förstärkning innan den kan ses som livskraftig, berättar Susanne Forslund på Länsstyrelsen i Kalmar.

Utsättningen kommer att ske under tisdag 10 oktober kl 11.00. Samling utanför Naturum i Ottenby.

Källor: HD.se och Nordens Ark

 

Mer att läsa