Gå till innehållet

Bra år för fjällräv även i Västerbotten

Fjällräv. Foto:Michael Haferkamp via Wikimedia

Fjällräv. Foto:Michael Haferkamp via Wikimedia

Vi har tidigare skrivit om att 2014 var ett bra år för landets fjällrävar. Nu kommer ytterligare ett positivt tecken när det bekräftas att det för första gången på många år fötts en kull på Södra Storfjället, mellan Borgafjällen och Vindelfjällen i Västerbotten.

I Västerbotten har det i år fötts minst 121 fjällrävsvalpar i Västerbotten, varav 18 kullar är från kärnområdena Vindelfjällen och Borgafjällen. Sammanlagt finns det också mellan 80 och 90 vuxna fjällrävar i Västerbotten, vilket kan jämföras med början av 2000-talet då det bara fanns ett 50-tal i hela landet.

– Fjällräven är en akut hotad art. Men det verkar som att vi kan hjälpa stammen, så vi fortsätter med det. Vi kan få ett riktigt bra lämmelår till sommaren, och då tror vi att vi kan få ännu fler fjällrävskullar, säger Sonja Almroth som är naturbevakare på länsstyrelsen.

Ett av de kvarstående hoten mot fjällräven är att Sverige tillhör de länder i världen som kommer påverkas mest av klimatförändringen och det kommer förändra fjällvärlden. Dessutom flyttar rödräven allt längre upp på fjällen.

Läs mer:
Bra år för fjällräv.
Det ser lovande ut för fjällräven.
Nya insatser mot rävskabb hos fjällräv.

Källa: P4 Västerbotten

Mer att läsa