Gå till innehållet

Bottenhavets nationalpark i Östersjön utvidgas

Bottenhavets nationalpark längs Finlands västkust i Östersjön utökas. Det är sammanlagt 25 kvadratkilometer av framför allt grunda vattenområden på öppet hav med klippholmar och kobbar som nu förstorar den befintliga nationalparken. 

Utvidgningen ska framför allt förbättra förekomsten av undervattensekosystem i nationalparken, men även de obebyggda delarna av öarna Kylmäpihlaja och Kuuskajaskari ansluts till nationalparken. Dessutom ska det inrättas ett 10 kvadratkilometer stort naturskydds- och strövområde intill nationalparken.

– Jag är nöjd och imponerad över hur fördomsfritt och målmedvetet Raumo stad har berett anslutningen av sina områden till Bottenhavets nationalpark och jag hoppas att Raumo kan fungera som ett exempel för andra kommuner och offentliga samfund som har förutsättningar för att fatta ett motsvarande beslut, säger jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen, Centern till Yle.

Bottenhavets nationalpark inrättades 2011 och är Finlands första riktiga havsnationalpark. Den sträcker sig längs landets västkust och är 91,2 kvadratkilometer stor. Det kan jämföras med Sveriges största marina nationalpark, Kosterhavet, som är ungefär 39 kvadratkilometer stort.

Källa: Yle

Mer att läsa