Gå till innehållet

Böter för att ha försökt sälja hotade lemurer

Ringsvanslemur. Foto: Charles Cantin via Wikimedia

Ringsvanslemur. Foto: Charles Cantin via Wikimedia

Två personer i Växjö har dömts till 3000 kronor i böter vardera då de haft och försökt sälja minst sex ringsvanslemurer. Enligt åklagaren är det inte första gången det hittats lemurer på adresen.

Paret annonserade om försäljning av lemurerna på nätet för 35 000 kronor styck och eftersom det varken är tillåtet att ha apor som sällskapsdjur eller att sälja dem gjorde polisen ett tillslag. Nu sitter de fyra vuxna och två unga ringsvanslemurerna i karantän hos Skansen. Det är upp till Naturvårdsverket att avgöra vad som ska ske med gruppen, men Kolmårdens djurpark har uttryckt intresse för att ta emot dem.

Lemurer är, enligt en rapport från tidigare i år, den mest hotade djurgruppen i världen och 94 procent av lemurarterna anses vara hotade. Ringsvanslemurer är listade som starkt hotade på IUCN:s rödlista.

Bötesbeloppet på 3000 kronor vardera består av 100 dagsböter á 30 kronor. En dagsbot bestäms till ett visst antal dagar mellan 30 och 150 beroende på hur grovt brottet anses vara och en dagssumma som beror på de åtalades inkomst. Att den blev så låg som 30 kronor tyder på att säljarna har väldigt små inkomster.

Enligt paret ska de ha köpt lemurerna i Helsingborg och sedan förvarat dem fritt i sin villa i Växjö.

Om du ser en misstänkt olaglig försäljning av ett djur kan det rapporteras till Länsstyrelsen, telefon 010-2244000, Naturvårdsverket, telefon 010-698 10 00, eller Jordbruksverket, telefon 0771-223223.

Källa: ExpressenP4 Kronoberg och Brottsbalken

Mer att läsa