Gå till innehållet

Naturfotobok om skärgården

Stockholms skärgård har en speciell plats i mångas hjärtan. Nu finns det en rejäl bok om den älskade naturtypen.

Skärgården har flera skepnader. För många är den förknippad med sommarlov i fritidshus som ligger en lång båtresa från civilisationen. För andra är det en heldags badutflykt, fiske, fågelskådning, snorkling, långfärdsskridskor eller kanotfärder som lockar med de steniga öarna i Östersjön. Med ungefär 25 000 öar, kobbar och skär är det världens största skärgård och var man än rör sig i skärgården, utanför de största turistfällorna, finns det fantastiska vyer.

Omslaget till boken “Skärgård” av Claes Grundsten.

I boken “Skärgård” skildrar Claes Grundsten med kamera och ord sin syn av denna speciella och varierade miljö. Det är fullt fokus på naturen, så glöm tips om restauranger, boenden och badplatser. Här är det ejdrar, klipphällar, soluppgångar, molnformationer och knotiga tallar som får ta sin rättmätiga plats.

Claes Grundsten låter oss komma nära skärgårdens vildmark, både känslomässigt och konkret, på ett sätt som bara enastående konstnärlig skicklighet kombinerad med stor friluftsvana kan åstadkomma. Praktverket ”Skärgård” förmedlar kärlek och respekt för denna – också i globalt perspektiv – verkligt unika natur. Det här är fotokonst på absolut högsta nivå, parat med djup kunskap, som visar hur mycket vi alla har att vara rädda om.

WWF:s motivering till Årets pandabok 2024: "Skärgård"

Fyren på Landsort.

Bildmaterialet är rikt och varierat och Claes foton får ta rikligt med plats. Med all rätt. Det är en väldigt vacker skärgårdsskildring och det måste ha varit svårt att välja ut omslagsbilden. Många av bokens foton skulle platsa på framsidan av boken.

Texterna är reducerade till bildtexter och kortare kapiteltexter om allt från personliga upplevelser och historiska skärgårdsskildrare till Östersjöns uppkomst, miljöhoten och djurlivet. Det finns mycket intressant att berätta om vårt innanhav och texterna ger ett djup till boken, utan att ta över. Bilderna har strålkastarljuset på sig.

Ejder (hane)

Om det är något jag saknar med boken så är det fler skildringar inåt öarna. De flesta bilderna är tagna från öarna ut mot havet och det är förståeligt eftersom det är ett väldigt tacksamt motiv. Men det finns så mycket att uppleva även på land i skärgården och den mångfalden av miljöer framkommer inte riktigt i bildurvalet. Förutom den lilla detaljen är det nog inte många skärgårdsälskare som skulle bli besvikna av att få den här boken i julklapp.

Transparens: Natursidan fick ett recensionsexemplar av boken från bokförlaget.

Mer att läsa