Gå till innehållet

Bokrecension: Personlig naturfotobok med eget språk

Svartvingad glada. Foto: Torsten Green-Petersen

En personlig naturfotobok med ett eget språk och vackra fågelporträtt från många håll i världen. 

Det finns annat i livet än fåglar. Kanske.
Men jag vet nog inte riktigt vad det skulle vara förstås.
När allt kommer omkring.
/Torsten Green-Petersen i “Fågelns blick”

Jag gillar när texten i naturfotoböcker är personligt skriven. När det berättas om de upplevelser som fotografen själv varit med om vid fototillfället och detta blandas med hens bildstil har det störst chans att bli något alldeles eget.

Omslaget till “Fågelns blick” av Torsten Green-Petersen

Så är verkligen fallet med Torsten Green-Petersens nyutgivna bok “Fågelns blick”. Språket är eget och känns impulsivt, flyktigt och fritt från betungande mallar. Ibland dröjer texten sig kvar vid något i nästan ett helt stycke för att sedan fladdra iväg i en association och hamna någon helt annanstans. Ibland får bara några få ord berätta ett helt skeende eller tankeled.

Jag gillar det. Det känns uppfriskande att läsa något som inte tar de förväntade svängarna och som vågar tro på sin egen stil.

Skärfläckor. Foto: Torsten Green-Petersen

Få köper kanske dock en naturfotobok för textens skull så det är tur att Torsten Green-Petersen även har bilder att visa upp. Här finns mäktiga foton på förbisvepande kungsörnar, bråkande skärfläckor, spelande dubbelbeckasiner och mer exotiska arter som grön dvärgbiätare, klippörn och tungviktaren stortrapp.

Det är snyggt, men betydligt mer konventionellt än texten. Det hade inte skadat med mer av samma mod och variation som finns i språket, även i bilderna.

Gröna dvärgbiätare. Foto: Torsten Green-Petersen

“Fågelns blick” kan beställas från bokorder.se, Adlibris eller Bokus.

Mer att läsa