Gå till innehållet

Bokrecension: Pedagogisk saga om trollsländor

Snildra i trubbel. Bild: Marta Leonhardt

Snildra i trubbel. Bild: Marta Leonhardt

Recension av boken “Snildra i trubbel” av Annica Nettrup, Erik Hirschfeld och Marta Leonhardt.

• Alla våra bokrecensioner kan läsas här.
• Alla våra barnboksrecensioner kan läsas här.

Omslaget till "Snildra i trubbel".

Omslaget till “Snildra i trubbel”.

Trollsländan Snildra har råkat flyga in i ett hus och kommer inte ut. I huset bor som tur är Sam med sin pappa och lillasyster. Sam lovar Snildra att ta med henne ut till en lämplig plats i naturen. Så inleds barnboken “Snildra i trubbel” som är skriven av Annica Nettrup och Erik Hirschfeld med teckningar av Marta Leonhardt.

Det är en enkel saga om Sam och Snildras äventyr med trollsländornas liv som en röd tråd genom berättelsen. Duon möter Snildras fiender (lärkfalk), förundras över trollsländornas parningsbeteende och besöker många olika miljöer som trollsländor trivs i.

I presstexten beskrivs boken som en “naturpedagogisk berättelse” och det är en passande beskrivning. Under äventyrets gång smygs det pedagogiskt och okonstlat in information om trollsländornas liv och boken avslutas dessutom med en föredömligt kortfattad faktadel för den som vill lära sig mer om trollsländor. Vi får bland annat reda på att de på vissa håll i landet kallas “örsnildra”.

Det är också en berättelse som inspirerar till naturbesök, inte minst tack vare Marta Leonhardts bilder. Uppslaget som visar den djupa granskogen med alla dess invånare eller myren med alla trollsländor och sileshår gör det lockande att ge sig ut i naturen. Jag hade gärna sett ännu fler detaljer i några av bilderna. Det är uppenbart att Marta Leonhardt kan måla både stämningsfullt och humoristiskt och det hade jag gärna sett mer av.

“Snildra i trubbel” är sammanfattningsvis en utmärkt historia om trollsländor som förhoppningsvis leder till att det allt större intresset för trollsländor även sprids nedåt i åldrarna. Med engagerade föräldrar och lite fantasi kan barnen kanske få uppleva något liknande det Sam får vara med om.

Betyg: 3 av 5

Transparens: Vi fick ett recensionsexemplar av boken av Hirschfeld förlag.

Mer att läsa