Gå till innehållet

Bokrecension: Mysig, klassisk barnbok med natur-ABC

Ett uppslag ur boken “Det vilda alfabetet” av Erik Kohlström

Det är något med kombinationen akvarellmålningar från den svenska naturen och lättsamma texter på rim som jag har väldigt svårt att värja mig mot. Om det är bra gjort så får jag en intensiv nostalgisköljning från både min egen och min dotters barndom. Det är något visst med högläsning på rim som godnattsaga. 

Omslaget till “Det vilda alfabetet”

Erik Kohlström, tidigare reporter på Naturmorgon i Sveriges Radio P1 och numera naturvägledare på Naturum Vattenriket i Kristianstad, har gjort allt i “Det vilda alfabetet”. Han har målat akvarellerna, skrivit texterna och gjort mycket av allt det andra arbete som en bok består av.

I “Det vilda alfabetet” får vi följa med från abborre till öring via en lång rad arter i den svenska naturen. Många, som citronfjäril, domherre, järv och trana är välkända för de flesta, men här finns också betydligt mer udda arter som xylotrechus (ekgetingbock), walckenaeria (“lyckospindel”) och zoea (krabblarv). Varenda art presenteras på ett uppslag med en bild, en informativ text och fyra rader på rim som kan låta så här:

“Räven har bajsat i stigens krök
bland rävar är detta lagen:
En bajskorv betyder “inga besök!
Stigen är redan tagen!”

Det finns några lite svagare texter på rim och någon akvarell som inte håller samma klass som de övriga, men det är undantag. Erik Kohlström har hittat finurliga sätt att skildra arterna och deras beteenden, som garanterat kommer vara lätta att lägga på minnet för barn och föräldrar just på grund av rimmen.

Hans akvareller är oerhört mysiga och lyfter in arterna i deras livsmiljö med en uppenbar känsla för ekosystemen i den svenska naturen. Bilderna är vackra var och en för sig, men på uppslaget med alla bilder från a till ö framstår de som en ännu mer njutbar helhet.

Erik Kohlström hoppas att hans bok ska väcka upptäckarlusten i barn och föräldrar. Jag tror att “Det vilda alfabetet” har alla möjligheter att lyckas med det. I värsta fall kommer den leda till många mysiga godnattläsningar.

Betyg: 4 av 5

Mer att läsa