Gå till innehållet

Bokrecension: Barnböcker om naturäventyr

De två böckerna i serien om “Äventyrliga klubben” av Emma V Larsson. Maria Trolles omslag är väldigt vackra och hon har även med svartvita illustrationer i böckerna.

Vidar vill uppleva naturäventyr. Det är en önskan som slår in med råge när han plötsligt befinner sig mitt i kampen för djur och natur.

Det har kommit ut två böcker i “Äventyrliga klubben”-serien; “Det stora skogsäventyret” och “Det stora tältäventyret”. Båda följer nioåriga Vidar som drömmer om att bli äventyrare. Inte en “världen runt på enhjuling”-äventyrare utan som sin idol; My Modig. Hon kombinerar storslagna äventyr med att göra insatser för naturen och tycker att äventyren i närnaturen, som att tälta, är nog så spännande.

Passande nog får Vidar på sin födelsedag inte bara ett par vandringskängor utan också ett äventyr tillsammans med sin familj – en vandring i en nationalpark. Det blir starten på Vidars äventyr som både blir av den sorten som en nioåring kan få uppleva med föräldrar som uppskattar friluftsliv, men också äventyr av det lite större, fantasifulla slaget.

Vidar får bland annat vara med om att kämpa för att rädda en skog och en vilsen varg och förutom My Modig lär han också känna de hemliga skogstrollen som finns överallt i naturen, men som man bara ser om man tror på dem.

Emma V Larsson lyckas både berätta spännande historier och skapa en allmän introduktion till friluftsliv både för unga och deras föräldrar utan att det känns som en instruktionsbok. Tipsen vävs in i berättelsen lika naturligt som det övernaturliga blandas med det vardagliga.

“Äventyrliga klubben”-böckerna är en alldeles utmärkt inspirationskälla för unga äventyrare. Kanske kan de väcka en eller annan miljökämpe under läslampans sken?

Transparens: Natursidan fick recensionsexemplar av böckerna från förlaget.

Mer att läsa