Gå till innehållet

Bok: Världens viktigaste trädgård är full av liv

Det är lätt att tänka sig att en hungrig humla som hittar mat i en trädgård tycker att det är världens viktigaste. Foto: Jonathan Stenvall

De senaste åren har det trevligt nog släppts många böcker om att sköta sin trädgård för den biologiska mångfalden. Den senaste är Mariette Glodecks och Jonathan Stenvalls “Världens viktigaste trädgård”.

Mariette Glodeck tar upp mycket av det som vi skrivit om på samarbetsprojektet Rikaretradgard.se där Natursidan ingår. Exempelvis om att anlägga en äng, gynna fågellivet, skapa en rik jord, anlägga en damm och om hur även balkonger kan användas för att skapa biologisk mångfald. Rikare trädgård är dessutom omnämnt som källa till flera av uppslagen i boken, vilket är väldigt glädjande.

Omslaget till “Världens viktigaste trädgård”

“Världens viktigaste trädgård” gör också något eget av tipsen. Framför allt på grund av Mariette Glodecks kreativa och lättsamma språk med glimten i ögat som gör läsningen underhållande. Hon filosoferar, följer tankebanor och försöker till exempel förstå varför vi så ofta sköter våra trädgårdar i en sorts kamp mot naturen istället för att arbeta med den. Mycket är tänkvärt och det känns befriande att läsa någon som funderat några led längre kring hur vi sköter våra små gröna plättar här på jorden.

Kapitlet om att odla på balkongen är särskilt lyckat då det även berättar historien om hur Mariette Glodecks intresse för biologisk mångfald väcktes till liv och en uppskattning för de växter som alltför slarvigt klassas som “ogräs”. Foto: Jonathan Stenvall

Det personliga tilltalet blir än mer tilltalande med naturfotografen Jonathan Stenvalls bilder (se fler av hans verk på Natursidan här), som håller en väldigt hög nivå. En del av dem är fantastiska och hade kunnat vara omslagsbilder på andra böcker i samma genre. Det blir oftast så mycket bättre när bilder inte bara hämtas in från en bildbank utan tas just för det här ändamålet (eller redan finns i fotografens bildbibliotek). Vidvinkellinsen har fått jobba hårt och det med all rätt.

”Världens viktigaste trädgård” ger en utmärkt grund att stå på för dig som vill låta din tomt bli en plats även för det som surrar, kryper och flaxar.

Transparens: Vi fick ett exemplar av boken från förlaget.

Biologisk mångfald

Innehåll från extern tjänst

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: rikaretradgard.se

Mer att läsa