Gå till innehållet

Bok om Norrlands bästa fågellokaler

Omslaget till “Norrlands bästa fågellokaler”. Foto: Magnus Ullman

Magnus Ullman har gjort en stor insats för svensk fågelskådning. Med boken “Här tittar vi på fåglar” (recension) gick han igenom landets bästa platser för fågelskådning och i de tre uppföljarna blev genomgången betydligt mer detaljerad; “Götalands bästa fågellokaler” (recension), “Svealands bästa fågellokaler” (recension) och nu “Norrlands bästa fågellokaler”.

LÄS ÄVEN: • Natursidans guide till fågelskådning

Den senaste boken, “Norrlands bästa fågellokaler”, släpptes i år och går igenom fågellokaler från Färnebofjärden i söder till Abisko i norr. Det här är kanske inte Sveriges mest artrika platser. Topp 10 år 2017 och 2018 ligger alla i Svealand eller Götaland, men man kan å andra sidan tänka sig att det är färre människor som besöker Norrlands fågellokaler och att de därmed är något sämre bevakade.

LÄS ÄVEN: • Karta över Sveriges bästa platser för fågelskådning

Det blir tydligt på vissa lokaler där Magnus Ullman skriver saker som “en kungsörn sträckte norrut i april 2017” eller “få rapporter under hösten”. Det kanske kan avskräcka, men det finns inget som säger att du inte kan få spännande upplevelser även på platser där få rapporterar till Artportalen, som för övrigt utgör bokens kanske viktigaste källa till information.

LÄS ÄVEN: • Lista över Sveriges bästa fågellokaler 2018 – Halland årets komet

Norrlands fågellokaler rymmer mycket som är svårt att se på andra håll i landet. Det gäller kanske tydligast fjällens fåglar. De näpna smalnäbbade simsnäpporna som simmar runt i små gölar, blåhakarna som sjunger från videsnåren, de långstjärtade fjällabbarna som drar runt i flockar, fjällpiparnas ödsliga rop över kalfjället, ringtrastarna med sina bon på hög höjd och de sociala lavskrikorna som är en stor naturupplevelse varenda gång de ses.

Uppslag ur boken “Norrlands bästa fågellokaler”.

“Norrlands bästa fågellokaler” innehåller mycket mer än fjällvärlden. Längs med Östersjökusten ligger fågellokalerna som ett kompakt pärlband och många av dem är synnerligen lämpliga för att uppleva flyttfåglar under vår och höst.

Bland tipsen finns även gamla fina skogar som öppnar upp sig i myrmarker och ensliga fågelsjöar inåt landet. I skogarna kan det hittas många arter hackspettar, skogshöns och ugglor och i våtmarkerna häckar under sommaren mängder av vadare.

Bokserien “… bästa fågellokaler” är en väldigt bra introduktion till fågelskådning genom att tipsa om var det är lämpligt att åka. Men även luttrade fågelskådare kommer garanterat hitta nya platser att besöka i “Norrlands bästa fågellokaler”. Och det finns inte mycket som går upp mot att hitta och uppleva en ny bra fågellokal.

Transparens: Vi fick ett exemplar av boken från bokförlaget.

Mer att läsa