Gå till innehållet

Linköping, Boden och Lidköping byter nyårsraketer mot lasershow för djurens skull

Lasershow i Düsseldorf. Foto: Kürschner – Eget arbete, Public Domain.

Hittills har tre svenska städer utannonserat att de kommer byta ut nyårsfyrverkerierna mot laser- och ljusshower. Beslutet grundar sig i medborgarförslag som önskat att kommunerna varken ska bidra till att skrämma djuren eller ökad nedskräpning med fyrverkerier.

– Det känns jätterolig och det känns rätt i tiden. Nu slipper hundar och andra djur vara rädda för ljudet från fyrverkerierna. Och det är miljövänligt, så jag hoppas det tas väl emot, säger Bodens kommunalråd Catarina Ask (MP) till SVT.

LÄS ÄVEN: • Från kråkhat till kråkfestival – staden som helt ändrat attityd

Om Bodens invånare gillar showen kan det bli en årlig tradition som ersätter fyrverkerierna på nyårsafton. Samma inställning har politikerna i Lidköping. Här byts högljudda raketer som skrämmer hundar och andra djur mot tyst ljusshow.

– Det är klart att folk har ifrågasatt och inte vill att vi ska röra en tradition som ett nyårsfirande. Men de flesta är väldigt positiva och ser nog fram emot det, säger Helene Wellner, kultursekreterare till SVT Väst.

I Lidköping kostar ljusshowen 200 000 kronor jämfört med 150 000 kronor för fyrverkeriet. Å andra sidan ska showen även visas på nyårsdagen och drar bara ungefär lika mycket el som en villa gör av med under samma tid.

Redan 2009 slutade Linköpings med nyårsfyrverkerier i kommunens regi. Sedan dess har de haft en ljusshow istället för att fira in det nya året.

Hans Rosenberg, talesperson på Svenska Kennelklubben, säger till DN att han välkomnar beslutet.

– Som det är nu har vi hundar som blir förstörda för resten av livet. Men det är inte bara hundar som tar skada. Hästar och andra djur blir också skrämda och människor skadas. Har vi verkligen rätt att skrämma och skada djur och människor? Det är ett stort och fint samhälle vi lever i men vi har också ett ansvar.

Källor: P4 Norrbotten, DN, Corren och SVT Väst

Mer att läsa