Gå till innehållet

Björnattackerade 80-åringen om händelsen

Få har nog undgått att en björnhona attackerade en 80-årig man i helgen, men mannens egen syn på händelsen har inte spritts lika brett i media. Mannen klarade sig undan med rivsår och ett skadat öra, men mår under omsätndigheterna väl. Björnhonan och hennes tre ungar sköts dock ihjäl.

Brunbjörn. Foto: Marie Gillander

Brunbjörn i hägn. Foto: Marie Gillander

På frågan om det var nödvändigt att skjuta björnen svarar Ulf Sundgren, vakthavande polisbefäl i Gävleborg så här till TT:
– Ja, hon har ju visat att hon är farlig mot människor i och med att hon har gett sig på en man och biter ner honom.

Ungarna sköts eftersom de blev moderslösa och “det ju inte att fånga in dem, och sådana moderslösa årsungar avlivas alltid”.

Den 80-årige mannen själv tog händelsen med ro. Han åkte inte till sjukhuset förrän en granne upptäckt hans skador och på frågan hur han kände sig efter attacken svarade han “jag är en skogsmänniska och inte blir jag rädd för sådant här”.

Under själva attacken hann han reagera på en märklig detalj:
– Jag blev förvånad över själva ljudet när hon tryck te till mig i huvudet. Det kraschade till som när man tuggar chips, men sedan släppte hon mig på en gång, berättar 80-åringen för Hudiksvalls Tidning.

Grannen, som också rör sig mycket ute i skog och mark är van vid (mindre dramatiska) möten med björnar.
– Vi som bor här lever med rovdjur omkring oss och då kan sådant här hända, konstaterar grannen Nils Hansson till Hela Hälsingland.

Källor: Svenska Dagbladet och Hela Hälsingland

Mer att läsa